Populația României scade cu 30%: cât de acută a devenit criza demografică în Europa de Est
Europa de Est se confruntă cu o criză demografică masivă, iar pronosticurile sunt pesimiste. Natalitatea scăzută și migrația sunt în egală măsură vinovate.
Conform unui raport publicat de curând de Irish Times, țările din estul Europei vor suferi transformări masive în următoarele decenii, din prisma populației. Până în 2050, în această regiune, populația va fi cu 22% mai mică. Cea mai afectată va fi Croația, pe lângă faptul că va deveni o țară de bătrâni, este puțin probabil să existe cineva care săi întrețină.
Croația este însă doar vârful icebergului. Migrația va face pagube și în alte regiuni, conform aceluiași raport. Ca referință, aproximativ 4% dintre locuitorii UE, vreo 20 de milioane de oameni provin în 2020 din alt stat membru. Mai mult decât atât, procentul continuă să crească.
Dacă trendul se menține și este puțin probabil ca acest lucru să nu se întâmple, în următoarele decenii, Bulgaria va pierde cam 39% din populație. Pe locul al doilea, din păcate pentru noi, se numără România, cu o scădere estimată la 30%. Polonia se află pe locul al treilea cu o scădere de 15%. Din afara blocului comunitar, probleme majore cu migrația se regăsesc în Serbia, Bosnia și Herțegovina. Acestea vor pierde aproximativ o treime din populație, în timp ce Albania va rămâne fără 18%.
Acesta nu este neapărat un trend nou, dar s-a acutizat într-un ritm alert. Depopularea e departe de a fi vreun fenomen recent în Balcani, de la emigrația în masă în SUA la începutul secolului 19 și până la cazul „gastarbeiter” (muncitorii invitați), când sute de mii de oameni au părăsit Iugoslavia pentru a lucra în Germania și alte state vest-europene la sfârșitul anilor ’60 și în anii ’70, salvând astfel economia iugoslavă.