29 apr. 2020 | 16:41

Jocul de imagine al politicienilor cu autonomia Ținutului Secuiesc: de ce proiectul nu va ajunge niciodată lege

ACTUALITATE
Jocul de imagine al politicienilor cu autonomia Ținutului Secuiesc: de ce proiectul nu va ajunge niciodată lege
Inquam Photos / Octav Ganea

România a luat, miercuri, o mică pauză de la dezbaterile legate de pandemia de coronavirus din cauza unui proiect adoptat tacit de Camera Deputaților. E vorba de inițiativa depusă de UDMR și care prevede autonomia Ținutului Secuiesc. Vina e pasată acum de la un partid la altul, dar cearta este doar o fumigenă. Pentru că toată lumea știe că, de fapt, un astfel de proiect nu va trece niciodată.

Sunt în România câteva teme sensibile care nasc dezbateri aprinse de fiecare dată. Printre ele se numără și autonomia Ținutului Secuiesc sau, mai pe românește spus, Ardealul care ajunge la unguri, așa cum s-a exprimat însuși președintele Klaus Iohannis.

Ei bine, acest proiect care aparține, evident, UDMR a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Cu alte cuvinte, el a trecut automat de prima Cameră sesizată pentru că expirase perioada de 45 de zile în care putea fi dezbătut și votat în plen. Și, de aici, spiritele s-au inflamat.

PNL acuză PSD că știa de acest proiect și că l-a lăsat intenționat să zacă în sertare tocmai pentru a trece tacit. De cealaltă parte, PSD vine cu argumente de ordin tehnic prin care vrea să arate că, de fapt, deputații liberali, prinși cu alte treburi, au tărăgănat avizele și alte proceduri din acest proces legislativ. Vina e pasată de la un partid la altul.

Ar mai fi de spus, de asemenea, că acest proiect de lege nu are niciun aviz pozitiv – nici de la comisiile de specialitate și nici de la Guvern. Cum spuneam, însă, multe persoane implicate în această dezbatere s-au dus după fentă.

Adevărul e, însă, că în România n-o să fie votată niciodată o astfel de lege. Și, probabil, mulți politicieni implicați în dezbatere știu acest lucru.

Un astfel de proiect nu are cum să treacă vreodată prin Parlament. Încalcă nu numai Constituția României, ci și tratatele referitoare la retrasarea unor granițe în interiorul Uniunii Europene.

Autonomia Ținutului Secuiesc, visul UDMR pe care toate partidele se feresc să-l îndeplinească

Miercuri dimineață, toți marii politicienii s-au aruncat să vină cu reacții legate de proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de Camera Deputaților. Liberalii au sărit primii la gâtul politicienilor PSD, acuzându-i că dau Ardealul Ungariei.

„Actul normativ a trecut tacit pentru că cei care conduc camera nu au pus pe ordinea de zi proiectul”, a spus premierul Ludovic Orban, care a precizat că senatorii PNL vor vota împotriva proiectului.

„Autonomia Ținutului Secuiesc troc politic PSD-UDMR. Adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD și UDMR. Nu este pentru prima dată când în Parlamentul României, PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în fața interesului național. Responsabilitatea integrală pentru adoptarea tacită a acestui proiect de dezintegrare teritorială a României revine majorității toxice a PSD și aliaților săi din conducerea Camerei Deputatilor””, a scris pe Facebook liderul deputaților PNL, Florin Roman.

O replică acidă a venit și de la președintele Klaus Iohannis.

”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus șeful statului.

Cum răspunde PSD

Replici acide au venit inclusiv din partea PSD. Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor, arăta pe pe Facebook că „atât timp cât sunt în Parlamentul României și mai ales atât timp cât trăiesc, nicio bucată din țara mea nu va aparține altcuiva DECÂT POPORULUI ROMÂN”.

Cât despre parlamentarii UDMR, Teodorovici susținea că aceștia n-ar trebui să mai fie în Parlamentul României, omițând să spună că inclusiv PSD a guvernat, de-a lungul timpului, și alături de maghiari.

Tot pe Facebook, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu propriile explicații și a spus că PSD nu susține acest proiect. Mai mult, susține el, liberalii ar fi de vină pentru tărăgănarea lucrurilor. Între altele, susține Marcel Ciolacu, Guvernul a venit cu avizul extrem de târziu.

Cum spuneam, acest proiect nu are cum să treacă pentru că încalcă inclusiv Constituția României. Iată doar câteva articole din Legea Fundamentală, care arată că proiectul UDMR este doar un joc politic făcut pentru propriul electorat și nici măcar maghiarii nu cred că o astfel de lege va fi adoptată vreodată.

  • ARTICOLUL 1
    (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
  • (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
  • ARTICOLUL 2
    (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
  • (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
  • ARTICOLUL 3
  • (1) Teritoriul României este inalienabil.
  • (2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional.
  • (3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.
  • ARTICOLUL 4
  • (1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi.
  • (2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

De precizat că proiectul UDMR va fi respins definitiv de Senat, Cameră decizională. Ședința a fost stabilită pentru miercuri, 29 aprilie, la ora 14:00.