Poliția Română a descoperit 8.500 de tone din substanța care a devastat Beirut

Poliția Română a descoperit 8.500 de tone din substanța care a devastat Beirut

Poliția Română a descoperit mii de tone de azotat de amoniu stocate ilegal și în condiții de nesiguranță în mai multe locații și unități de depozitare din țară.

Au confiscat 8.500 tone de produs chimic, de trei ori mai mult decât cele 2.750 tone care au provocat explozia devastatoare de la Beirut, pe 4 august. Explozia din capitala libaneză a ucis peste 170 de persoane și a rănit mii de persoane.

În portul Agigea, ofițerii au descoperit un depozit care stoca ilegal 5.000 tone de azotat de amoniu, în timp ce în Brăila și Galați, au găsit 30 și, respectiv, 35 tone depozitate în condiții nesigure și în exterior.

În alt caz, poliția a descoperit 368 de tone care erau păstrate într-o fermă în lumina directă a soarelui.

Într-o declarație, poliția a afirmat că a efectuat 51 de controale în trei zile și că au fost lansate mai multe anchete penale în cazul unor firme suspectate de neglijență și de gestionarea incorectă a materialelor periculoase.

România importă cantități mari de azotat de amoniu

Administrația porturilor maritime din România a emis un comunicat de presă la sfârșitul săptămânii trecute, în care se afirma că în prezent, în portul Constanța sunt stocate 26.000 de tone de azotat de amoniu. Cantitatea este de zece ori mai mare decât cea care a provocat explozia din Beirut.

Autoritățile au specificat că materialul periculos este păstrat în depozite certificate special desemnate în acest scop. Operatorii care manipulează și expediază azotatul de amoniu urmează un protocol aprobat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România.

România este un importator major de azotat de amoniu, care, în amestec cu alte produse chimice, este folosit ca îngrășământ în agricultură. Compusul chimic trebuie depozitat în condiții stricte, în cantități limitate, la temperaturi scăzute și ferit de lumina directă a soarelui.

În 2004, acest produs chimic, transportat într-un camion, a explodat în Mihăilești, județul Buzău. Printre victime se numărau 18 persoane decedate și 13 răniți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: