15 sept. 2020 | 08:00

Planeta Venus ar putea găzdui forme de viață: explicația cercetătorilor la care nu se aștepta nimeni

ACTUALITATE
Planeta Venus ar putea găzdui forme de viață: explicația cercetătorilor la care nu se aștepta nimeni

În timp ce oamenii de știință caută forme de viață în galaxii îndepărtate, o nouă descoperire făcută pe Venus dă speranțe astrofizicienilor.

Cu toate că majoritatea SF-urilor au fost construite în jurul premisei că Marte ar putea să găzduiască forme de viață, cel mai recent scenariu, deloc SF, este construit în jurul activității de pe Venus. Deși este cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar, asta nu înseamnă însă că nu poate găzdui forme de viață, mai mult sau mai puțin avansate.

Un argument important în acest sens a devenit public odată cu descoperirea unui gaz toxic rar în atmosfera planetei. Gazul cu pricina a uimit cercetătorii datorită singurului mod în care poate fi generat în spațiu. Ca referință, fosfina pur și simplu nu ar avea ce să caute pe Venus, dacă nu cumva este generat de niște vietăți.

În teorie, există și alte explicații pentru prezența gazului pe Venus, dar niciuna dintre ele nu este cunoscută de cercetători. De exemplu, ar putea fi rezultatul unor procese chimice, dar acestea nu sunt sunt cunoscute oamenilor.

Planeta celebră pentru strălucirea ei pe cerul nopții a fost adesea numită ”geamănul malefic al Pământului” Venus este cea mai apropiată planetă de Terra, cea mai fierbinte din sistemul solar și cea mai asemănătoare ca structură și masă cu Terra. Marea diferență este că pe Venus temperaturile ajung la 460 de grade Celsius.

Noul scenariu legat de viața pe Venus a pornit de la faptul că astronomii au detectat, cu telescoape puternice, un gaz numit fosfină în atmosfera groasă a planetei. După o analiză intensă, unul dintre scenariile luate în calcul este că ceva care este acum în viață reprezintă sursa acestei substanțe. Altă explicație nu există pentru faptul că este prezentă în cantități atât de mari în atmosfera densă de pe Venus.

Dincolo de faptul că nu ar trebui să existe pe altă planetă, fosfina există pe Terra. Ea a fost folosită pe post de armă chimică în primul război mondial și, în prezent, este folosită și ca substanță ce sterilizează solul în agricultură. Fosfina este produsă pe cale naturală și de unele bacterii anaerobe (mico-organisme capabile să trăiască într-un mediu lipsit de oxigen).

”Este o descoperire uluitoare și venită din senin. Clar că va determina mai multe cercetări despre posibilitatea de a exista viață în atmosfera lui Venus”, spune Sara Seager de la Massachusetts Institute of Technology.

”Știm că este o descoperire extraordinară”, spune și Clara Sousa-Silva, astrofizican la Harvard University. Pe aceste planete stâncoase ”din câte știm până acum, fosfina poate fi produsă doar de o formă de viață”, mai spune Sousa-Silva. Mai multe detalii despre această descoperire găsești aici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele