08 oct. 2020 | 07:37

Peste 100.000 de români concediați și mii de afaceri închise: pierderile din HoReCa, în cifre

ACTUALITATE
Peste 100.000 de români concediați și mii de afaceri închise: pierderile din HoReCa, în cifre

Situația economică a României este una deplorabilă, iar noul val de restricții impuse în pandemie va îngenunchea mai multe industrii, începând cu HoReCa.

Într-un set de declarații recente ale lui Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere și-a exprimat opinia în ceea ce privește viitorul sectorului HoReCa din România. În opinia sa, aproximativ 100.000 de angajați ai acestei industrii vor fi concediați înainte de finele anului. Industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, după deciziile impuse în ultima săptămână de către oficialii guvernamentali.

Ultima lovitură adusă acestui domeniu din România a fost decizia Comitetului Municipiului București Pentru Situații de Urgență. În opinia lui Călin Ile, hotărârea de a închide restaurantele și cafenelele a fost luată fără ca autoritățile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecției.

„După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult”, a subliniat Ile.

Industria HoReCa din România ar fi murit de mult, dacă nu ar fi existat deciziile legate de asigurarea șomajului tehnic și compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor, a mai atras atenția președintele Federației Industriei Hoteliere. „Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a continuat reprezentantul industriei.

„Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spaţii, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale”, a adăugat Ile. Ca referință, contribuția directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79% în mod direct și 5,4% în mod indirect.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele