24 aug. 2020 | 11:00

”Performanța” șocantă a șoselelor din România: de ce sunt cele mai periculoase din Europa

ACTUALITATE
”Performanța” șocantă a șoselelor din România: de ce sunt cele mai periculoase din Europa

De câteva ori pe an, un nou studiu confirmă situația dezastruoasă a șoselelor din România în raport cu restul statelor din Uniunea Europeană. Aceasta este cea mai recentă astfel de analiză.

Raportat la numărul de accidente înregistrate pe parcursul anului trecut în statele europene, România este pe primul loc. Chiar dacă în ultimul deceniu a înregistrat o scădere a evenimentelor dezastruoase produse pe șoselele țării, țara noastră continuă să fie la distanță mare de celelalte țări UE.

Conform datelor publicate pentru 2019, România continuă să fie ocupanta primei poziții în topul celor mai multe accidente înregistrate pe șosele. Realitatea acestei situații este, în egală măsură, dată de infrastructura rutieră dezastruoasă din țara noastră și de inconștiența șoferilor cu bolizi puternici. Cea mai nouă analiză pe marginea acestei realități vine de la ACEA – Asociația Constructorilor de Autoturisme din Europa.

Partea tristă este că nici nu putem spera la o îmbunătățire reală a acestor statistici în anii următori. Având în vedere modul în care progresează construcțiile de autostrăzi, de exemplu, este improbabil ca situația să fie mai roz peste un an sau doi.

Datele pe care se bazează această analiză provin din statisticile Uniunii Europene, actualizate cu situația din 2019. Potrivit acestor date, România are un nivel comparabil cu cel din 2018, când erau raportate 95 de persoane ucise la 1 milion de locuitori, de departe cel mai ridicat număr din Europa. Pe locul al doilea se află Bulgaria, cu 85 de decese din accidente, la 1 milion de locuitori, iar pe locul al treilea se află Polonia, cu 75 de decese.

Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, în urmă cu zece ani, România ”se lăuda” cu 120 de decese la un milion de locuitori, într-un an. La momentul respectiv, ocupanta locului doi era Grecia cu 110 victime. Spre deosebire de români însă, în ultimul deceniu, grecii au dus această statistică fatidică la 64 de decese la un milion de locuitori. Media Uniunii Europene, cu tot cu cifrele șocanta înregistrate de țara noastră, este de 48 de decese la un milion de locuitori.

Cele mai sigure șosele din Europa sunt în Suedia – 22 de victime la milionul de locuitori și Marea Britanie, 28 de decese.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele