01 dec. 2020 | 14:25

Ce poți face pentru a-ți asigura o bătrânețe liniștită: de ce Pilonul 1 și 2 de pensii nu-s suficiente

ACTUALITATE
Ce poți face pentru a-ți asigura o bătrânețe liniștită: de ce Pilonul 1 și 2 de pensii nu-s suficiente

În lipsa unei pensii private sau altor investiții de acest fel, veniturile tale la pensie vor fi asigurate de Pilonul 1 și 2 de pensii. Adică pensia administrată de stat și cea administrată de fonduri private. Numai că nu-i suficient.

Mai mulți economiști încep să atragă atenția asupra mecanismelor prin care tinerilor de azi li se asigură o bătrânețe liniștită peste ceva ani. Statul asigură administrarea Pilonului 1 de pensii, însă deficitele bugetare se adâncesc și situația se poate dezechilibra oricând. De asemenea, unii tineri contribuie acum și la Pilonul 2, un mecanism în care fondurile sunt administrate de entități private.

Doar că aceste sisteme nu vor putea asigura un trai decent la pensionare. Lista de motive e lungă: taxele ar putea crește, vârsta de pensioare ar putea fi majorată, iar pensiile publice ar putea fi plafonate. Ele nu pot fi scăzute, după cum a stabilit Curtea Constituțională.

Pilonul 1 și 2, insuficiente pentru o bătrânețe liniștită

Experții citați de Adevărul susțin că e nevoie de mai mult.

„Este nevoie să creştem nivelul de educaţie financiară atât la nivelul populaţiei, cât şi la nivelul decidenţilor. Este nevoie ca populaţia să fie informată.  Avem nevoie de decizii acum, clare şi coerente întrucât sistemul de pensii este extrem de complex şi trebuie văzut în totalitatea lui. Nu este o maşinărie care poate fi oprită pentru a o înlocui sau repara”, arată experţii.

Actualul fond de pensii este de fapt un sistem de redistribuire care se numeşte CAS, afirmă Claudiu Vuţă, Analist Economic, Project-E.  Sistemul e simplu: există o cota CAS de 25%, care se aplică salariului brut:  21,25% din această sumă merge către Pilonul 1 şi 3,75% către Pilonul 2.

„3,75% nu sunt suficienţi bani pentru a întări Pilonul 2. 6% trebuia să fie legal. Astfel, devine urgent ca pentru Pilonul 2 statul, împreună cu specialiştii din domeniu, să caute soluţii, să gândească pe termen mediu şi lung, pentru ca şi actualii angajaţi să beneficieze de pensii decente când se retrag din activitate. Vreau să văd soluţii, nu populism, să văd oameni care se implică, nu demagogi. Doar promiţând bani pensionarilor vom reuşi un singur lucru – să aruncăm fondul de pensii şi mai mult în deficit”, afirmă Vuţă.

Mulți pensionari, puțini angajați

Pentru ca sistemul să funcționeze e nevoie ca numărul angajaților să fie semnificativ mai mare decât cel al pensionarilor aflați în plată. În România, lucrurile nu stau chiar așa: datele Ministerului Muncii arată că avem 4,7 milioane de pensionari şi 5,6 milioane de salariaţi activi.

„Să ne uităm cu atenţie la acest sistem public şi să înţelegem că este sustenabil doar când numărul angajaţilor îl depăşeşte pe cel al pensionarilor, când există mai mulţi oameni aflaţi în câmpul muncii decât cei ieşiţi din activitate.  În prezent, tendinţa este de creştere a numărului de pensionari şi de scădere a angajaţilor activi. Avem din ce în ce mai puţini angajaţi, adică cei care plătesc pensiile. În lipsa contribuţiilor sociale, sistemul nu poate exista. După 2030 numărul pensionarilor va creşte vertiginos, în acel an vor ieşi la pensie peste 1,5 milioane de români şi statul va trebui să le plătescă pensia.Imaginaţi-vă intervalul 2030 – 2035 când statul va trebui să plătescă pensiile a peste 6-6,5 milioane de pensionari şi numărul angajaţilor va fi de cel mult 4,5 milioane”, afirmă Vuţă.

O bună soluție ar fi Pilonul 3 – adică o contribuție pentru o pensie privată, dar și economii și investiții făcute inteligent.

„Totodată, recomand tuturor celor care lucreză în sistemul privat ca în momentul în care apar fonduri de pensii ocupaţionale să discute cu angajatorul care sunt condiţiile pentru a avea o astfel de pensie”, afirmă expertul.

Un studiu al Bursei arăta că dacă economiseşti 100 de lei pe lună, în 20 de ani ar însemna 24 mii lei cash.

„Investind folosind un indice bursier, suma ar fi 149 mii lei în 20 ani cu tot cu dividende. Pilonul 2 sau 3 nu îţi poate da un randament de aprox 600% în 20 de ani niciodată. Astăzi sunt fonduri de investiţii care replică indicii bursieri şi pot da randamente foarte bune. Singura soluţie este să ne educăm în această direcţie”, afirmă Gustă.