09 mart. 2020 | 08:44

Panică economică, la nivel global: scăderea prețului la petrol, o armă împotriva Rusiei

ACTUALITATE
Panică economică, la nivel global: scăderea prețului la petrol, o armă împotriva Rusiei

Un război economic fără precedent între Rusia și Arabia Saudită are consecințe dezastruoase la nivel global. Foarte multe monezi au crescut brusc, în ultimele 24 de ore.

Prețul petrolului a scăzut cu 30% la câteva secunde după deschiderea pieței de tranzacționare, duminică seara. Lovitura a fost provocată de o decizie a Arabiei Saudite, o declarație de război economic împotriva Rusiei. În doar câteva ore, acest gest a dus la cel mai scăzut nivel al prețurilor din ultimii ani.

Gestul incredibil de ciudat, la prima vedere, vine după ce Rusia a refuzat să reducă producția ca răspuns la cererea în scădere pe fondul epidemiei de coronavirus. Reacția Arabiei Saudite – de a crește producția și de a-și oferi petrolul la un preț extrem de mic s-a produs în ciuda slăbirii economiei și a amenințării coronavirusului. „Este foarte rar ca la un colaps a cererii să vii cu o creștere a ofertei”, a declarat Bob McNally la Rapidan Energy Group. „Este cea mai ciudată combinație pe care o văd de la începutul anilor ’30. Colapsul prețurilor tocmai a început.”

În practică, prețul petrolului Brent, de referință la nivel global, a scăzut de la 45 de dolari la 31,02 dolari. Ca referință, aceasta este una dintre cele mai rapide și semnificative scăderi într-o singură zi din istorie. Reacția pieței a fost și o manifestare de șoc din partea traderilor la decizia Arabiei Saudite. Nu se aștepta nimeni la această situație fără precedent, la doar câteva zile după ce au încercat să stea la masa tratativelor cu oficialii OPEC și Rusia cu scopul de a iniția reducerea producției. Din păcate, Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, pedepsește astfel Rusia în lupta pentru cota de piață, inclusiv vizându-i pe clienții tradiționali a Rusiei din Europa.

În consecință, investitorii au migrat dinspre petrol către alte active. Aurul și-a continuat creșterea până la 1694,42 dolari pe uncie, mai mult cu 1,3%. Dolarul american s-a devalorizat cu 0,5% în fața concurenței. Yenul japonez s-a consolidat în fața dolarului american până la 103,53 ¥, aproximativ 1,8%, în timp ce euro a crescut cu 1% în fața dolarului. Acestea sunt cele mai mari valori înregistrate în ultimele opt luni.

De partea cealalltă a baricadei, au avut de pierdut toți producătorii de petrol. Dolarul canadian a scăzut cu 1,3 la sută față de dolarul verde, în timp ce coroana norvegiană a scăzut cu până la 4,7% până la cel mai scăzut nivel față de dolar din 1985, potrivit datelor Reuters. „Asistăm la o sinucidere colectivă”, a declarat un analist în domeniul consultanței energetice, conform Hotnews.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele