Pandemia și pensionarii: cum au învățat bunicii tăi să se descurce cu internetul și să facă plăți online

Pandemia și pensionarii: cum au învățat bunicii tăi să se descurce cu internetul și să facă plăți online

Pandemia a accelerat digitalizarea în multe domenii esențiale și i-a făcut și pe cei mai în vârstă să descopere internetul și chiar să facă plăți online.

Pandemia a schimbat multe comportament de consum și, dacă ești o fire optimistă și vezi lucrurile doar în lumina bună, ai putea spune că tot răul a fost spre bine. Un studiu realizat de Reveal Marketing Search vine cu câteva concluzii surprinzătore. Una dintre ele arată că mai bine de jumătate (54% mai exact) au optat pentru plăţile online.

Respondenții au fost confruntați cu întrebarea: care au fost activităţile desfăşurate online în ultima săptămână?

Pensionarii au învățat să facă plăți online

Potrivit studiului, aproape jumătate dintre respondenţi (45%) realizează plata facturilor sau a altor cheltuieli pe internet. Este interesant faptul că mai mult de jumătate dintre seniorii pensionari (54%) au optat pentru plăţile online, întrebaţi care au fost activităţile desfăşurate online în ultima săptămână. Familiile moderne (52%) şi maturii fară partener (51%) au menţionat în proporţii similare efectuarea plaţilor pe internet.

Evident că cea mai interesantă concluzie care se desprinde din studiu e cea legată de proporția destul de mare a celor în vârstă care au descoperit plățile online. Nu se duc până într-acolo încât să apeleze și la banking digital, dar e un început. Aplicațiile bancare, spre exemplu, sunt preferate în special de tinerii profesioniști (45%) şi de familiile moderne (48%).

Consumul pe internet, strâns legat de rețelele de socializare

Reţelele de socializare se află, de departe, în topul preferinţelor respondenţilor atunci când se gândesc la activităţile pe care le desfăşoară în mediul online (83%). Procentele celor care afirma că petrec timp pe social media într-o săptămână obişnuită sunt ridicate pentru toate segmentele analizate: de la tinerii profesionişti (89%) până la seniorii pensionari (82%).

Pensionarii nu stau departe nici de site-urile de știri. Publicațiile media sunt preferate de pensionari într-o proporţie de 76%.

La capitolul muzică, însă, lucrurile stau cu totul altfel: spre deosebire de tineri, seniorii pensionari înregistrează un procent mai scăzut când vine vorba de a asculta muzică atunci când stau pe net: doar 4 din 10 pensionari fac acest lucru.

La realizarea studiului, a fost folosită metoda CAWI (Computer Assisted Web Interview) şi au fost derulate 1017 interviuri online cu respondenţi cu vârsta peste 18 ani,  pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban şi rural în perioada 21-25 septembrie 2020. Eroare de eşantionare +/- 3%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: