Cât de probabil e ca pandemia să ne lase fără internet
În plină pandemie, petrecem mai mult timp acasă și, implicit, stăm mai mult pe internet, iar asta i-a îndemnat pe unii să creadă că vor exista probleme.
Pentru a evita răspândirea virusului care a ucis deja peste 5.000 de persoane în toată lumea, autoritățile ne recomandă tutuor să stăm cât de mult putem în case. Partea proastă în izolarea la domiciliu e că activitățile distractive sunt destul de limitate, așa că pierderea timpului pe internet este, pentru mulți, o soluție excelentă pentru plictiseală.
Potrivit Cloudfare, companie care oferă infrastructură pentru mult companii online la nivel global, cantitatea de trafic pe rețelele din toată a lumea a crescut odată cu răspândirea cazurilor de COVID-19. În afara Chinei, cel mai mare trafic s-a înregistrat în țara cu al doilea cel mai mare număr de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. În statul italian, situația este destul de gravă: întreaga țară se află în carantină. Asta înseamnă că toate activitățile comerciale neesențiale au fost suspendate. Mai sunt deschise doar farmaciile și magazinele alimentare.
Pentru că oamenii stau acasă, aceșttia folosesc internetul și mai mult decât de obicei. De la începutul săptămânii, când a fost declarată carantina, traficul de pe rețelele din Italia a crescut cu aproximativ 30%, spune Matthew Prince, CEO-u Cloudfare. Vizitele pe site-urile de știri au crescut cu între 30 și 60%, iar gamingul online cu 20% în statul italian.
Cât de mare e riscul să rămânem fără internet din cauza coronavirusului
E clar că traficul crește și oamenii stau mai mult online decât înainte. Totuși, experții spun că nu avem motive să credem că vom avea probleme cu internetul cât suntem nevoiți să rămânem în izolare. Cloudfare spune că această creștere în trafic nu e nici pe departe la fel de mare ca acela care se înregistrază în timpul evenimentelor mari.
„În mare, Superbowl-ul din Statele Unite, Eurovisionul în Europa, Olimpiada sau Cupa Mondială, toate acestea creează trafic mai mare decât ceea ce vedem aici”, spune Prince despre traficul de pe internet.
Cloudfare spune că a mai observat câteva diferențe în felul în care folosim internetul în această perioadă. De exemplu, dacă înainte o creștere a traficului era normală în jurul orei 22, acum traficul crește considerabil și la 10 dimineața și, de multe ori, și la prânz. Acest lucru poate fi explicat de faptul că tot mai mulți oameni lucrează de acasă în perioada asta.