25 iun. 2020 | 09:30

Pandemia din România, în cele mai importante statistici: cum intrăm în valul doi

ACTUALITATE
Pandemia din România, în cele mai importante statistici: cum intrăm în valul doi

Dacă nu era evident din cifrele obținute în ultimele săptămâni, relaxarea măsurilor de prevenție a dus la o explozie a numărului de cazuri în România. Situația de acum este similară cu media înregistrată în luna aprilie, în vârful pandemiei.

În cazul în care urmărești apropierea de un nou vârf al numărului de cazuri, este din ce în ce mai evident că țara noastră se apropie cu pași repezi de un al doilea val al cazurilor de coronavirus. Pentru a-ți forma o opinia clară despre situația epidemiologică din România este suficient să te uiți la media ultimelor șapte zile, din cauza fluctuației masive a numărului de teste, de la o perioadă la alta.

În România, miercuri (24 iunie), au fost raportate 321 noi cazuri, iar media ultimelor șapte zile este de 295. Pentru comparație, la vârful primului val coronavirus, s-au înregistrat maxim 523 cazuri pe zi, iar media pe șapte zile oscila în jurul a 370 cazuri. Deși creșterea semnificativă a numărului de cazuri este îngrijorătoare, se poate argumenta că, având în vedere relaxarea măsurilor de distanțare socială și reluarea activității în foarte multe companii, situația este mult mai bună acum decât atunci. Nu de alta, dar toți oamenii sunt pe stradă, nu ne mai izolăm ca în perioada stării de urgență.

În mod previzibil, numărul testelor efectuate poate influența semnificativ numărul de noi cazuri pozitive de COVID-19 înregistrate. Și, din această privință, se observă o creștere apropiată de nivelul din aprilie. Variația foarte mare de teste realizate de la o zi la alta (de exemplu, peste 16.000 de teste pe 29 aprilie și doar 4.000 de teste pe 22 iunie) face însă acest indicator mai dificil de comparat. Ca referință însă, în ultimele săptămâni, aproximativ 2-4% din testele efectuate au avut rezultate pozitive, aceasta din urmă fiind valoarea pe care trebuie să o ai în vedere.

Când ne uităm la decese, chiar dacă media din iunie pare să se reflecte într-un trend ascendent, vorbim acum de o medie de 12 persoane decedate în ultima lună, semnificativ mai puțin decât în aprilie. Un alt indicator important ține de numărul de cazuri active. La acest capitol însă, România nu stă foarte bine, cu 5880 de cazuri active, comparativ cu 7.716 la finalul lunii aprilie, când a început să se cocheteze cu relaxarea primelor măsuri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele