16 mart. 2020 | 18:18

Pandemia de coronavirus, efecte dezastruoase: ce se întâmplă cu afacerile din România

ACTUALITATE
Pandemia de coronavirus, efecte dezastruoase: ce se întâmplă cu afacerile din România

Pandemia de coronavirus afectează economia mondială, dar asupra unor țări mici ca România va avea un efect devastator.

În România a fost declarată stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. Au fost luate măsuri speciale și multe afaceri din zona HoReCa au început deja să-și suspende temporar activitatea. Oficial, măsurile drastice expiră la data de 31 martie.

Dar, în funcție cum evoluează situația, situația s-ar putea prelungi. 

Afacerile mici încep deja să resimtă efectele, dar afectate vor fi și business-urile mari, în special cele din transporturi și turism.  Cât privește România, coronavirusul va lovi puternic afacerile din România. 18% dintre companiile care au participat la un studiu PwC anticipează o reducere a veniturilor de până la 20%. Și e un scenariu adaptat situației de acum.

Cum vor fi afectate afacerile din România de coronavirus

Potrivit analizei PwC, 6% dintre respondenți au estimat o scădere a veniturilor între 20-50%, dar sunt și unii mai pesimiști – 2% – care consideră că diminuarea va fi între 50-80%. Doar 9% dintre respondenți nu se așteaptă la o reducere a veniturilor, potrivit studiului PwC România HR Barometru.

Conform studiului, cel mai afectat domeniu va fi cel al transporturilor – 75% dintre respondenții se așteaptă la scăderi de 20%.

De asemenea, 25% dintre companiile chestionate din industria auto (producători și distribuitori) consideră că scăderea veniturilor va fi de până la 20%. Aceeași estimare a fost făcută de 22% dintre companiile respondente din servicii financiare, 21% din bunuri de larg consum (distribuție, logistică) și 20% din energie.

„Primele sectoare care resimt impactul pandemiei COVID-19 sunt cele care depind de mobilitatea persoanelor: transporturi, ospitalitate, turism. Însă efectele negative se vor transmite treptat către alte domenii de activitate pentru că toate industriile sunt interconectate.Din acest motiv, sunt necesare măsuri rapide pentru supraviețuirea celor grav afectați, precum și un plan pe termen mediu de relansare economică”, spune Daniel Anghel, Partener, lider servicii fiscale și juridice PwC România.

Ce măsuri au luat angajatorii

Potrivit răspunsurilor, 89% dintre participanții la studiu au făcut dezinfecție la birou, 85% au limitat interacțiunile, 58% au instituit muncă de acasă doar pentru cei care își pot desfășura activitatea de la distanță, 40% au oferit echipament de protecție, 25% au implementat muncă de acasă pentru toți angajații, 13% au decis obligatoriu muncă de acasă și 13% doar pentru angajații care au călătorit în zone de risc.

Au fost, însă, și planuri mari date peste cap:  81% au anulat evenimentele interne și externe; 79% au limitat călătoriile externe; 72% au limitat călătoriile interne; 55% au limitat evenimentele interne și externe; 24% au aplicat lucrul în ture pentru evitarea aglomerației.

„În actualul context, protecția sănătății angajaților și colaboratorilor impune anularea sau amânarea unor activități, precum evenimentele și călătoriile. Deși aceste decizii pot atrage consecințe negative pentru derularea afacerilor, companiile pun grijă pentru bunăstarea oamenilor pe primul loc. Această atitudine este evidență inclusiv din răspunsurile privind durata de aplicare a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19”, a precizat Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation PwC România.