31 mart. 2020 | 07:52

Orban, despre ordonanța șomajului tehnic pe timpul pandemiei: ”Vor fi controale”

ACTUALITATE
Orban, despre ordonanța șomajului tehnic pe timpul pandemiei: ”Vor fi controale”

Pentru a ajuta companiile afectate de pandemie, Guvernul României a introdus Ordonanța 30/2020 referitoare la șomajul tehnic. Acum, Orban vine cu mențiuni speciale referitoare la implementare.

Prin intermediul Ordonanței 30/2020 aprobate de curând, statul român permite angajorilor să-și treacă un maxim de 75% dintre angajați în șomaj tehnic. Măsura ar putea fi una benefică pe timp de criză, dar premierul țării este îngrijorat că unele firme ar putea abuza de ea. În consecință, a verbalizat câteva amenințări la adresa celor care vor să înșele sistemul.

În mod previzibil, deși inițiativa are la bază o declarație pe propria răspundere, pentru a simplifica procedura, se vor face verificări. „În ceea ce priveşte decizia de acordare către companii a acestei forme de sprijin, şi anume, plata şomajului tehnic pentru angajaţii companiilor care nu mai pot fi plătiţi de companii cel puţin pe moment, în perioada asta în care sunt afectate companiile, este o decizie care se va lua printr-o procedură simplificată. Sigur că ulterior vom face controale, şi aici atrag atenţia că declaraţia pe propria răspundere este o declaraţie angajantă”, a afirmat Orban la Realitatea Plus.

Este foarte important de reținut că respectiva declarație pe propria răspundere poate foarte ușor să aibă consecințe de natură penală. „Şi ca atare cer reprezentanţilor companiilor să fie corecţi şi să transmită situaţia reală, pentru că minciuna are picioare scurte şi, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge prin sondaj să efectuăm controale sau la diferite sesizări pe care le vom avea şi îi vom identifica pe cei care n-au fost cinstiţi”, a adăugat premierul, cu referire la Ordonanţa 30/2020 prin care 75% dintre angajaţii unei firme pot beneficia de şomaj tehnic.

În contextul aceluiași interviu, premierul României a primit câteva întrebări legate de plafonarea prețului la alimente, a căror a valoare a explodat în ultimele săptămâni. Deși nu exclude această variantă, premierul este nu pare optimist. Ia în calcul faptul că această măsură ar putea face mai mult rău, decât bine, deoarece au crescut prețurile la import. ”Suntem în curs de analiză. Am discutat la şedinţa de guvern de joi, aşteptăm de la Consiliul Concurenţei, de la Ministerul Finanţelor şi de la ANPC date concrete pentru a face o evaluare foarte serioasă. Aici nu merge să iei o astfel de măsură fără să ţii cont de realitate”, a declarat Ludovic Orban.

„O mare parte din produsele alimentare de pe piaţa românească provin din import. Dacă producătorul a crescut preţul, eu nu pot să-i impun comerciantului din România să vândă la un preţ dacă el cumpără la un preţ mai mare decât cel la care cumpăra în urmă cu o lună. Lucru care este valabil şi în relaţia cu producătorul intern. (…) Nu poţi să impui un preţ „din burtă”, un mercurial, pentru că produsele vor dispărea de pe piaţă şi vor fi vândute pe pieţe ilegale. (…) La produsele din România preţul nu a crescut foarte mult. O analiză trebuie făcută şi în privinţa adaosului comercial. (…) Soluţia cea mai bună este să creşti producţia”, a concluzionat oficialul, în intervenția la Realitatea Plus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele