Orban, despre cazurile de coronavirus la copii: când se închid școlile, din cauza infecțiilor
Deschiderea școlilor din România continuă să fie sub semnul întrebării, iar premierul Ludovic Orban a explicat de ce. Argumentele au fost prezentate într-o intervenție la Digi 24.
Într-o lume ideală, noul an școlar va începe cu toți elevii din România la școală. Chiar dacă toată lumea își dorește asta, premierul a atras atenția asupra faptului că vor exista câteva variabile importante. În funcție de numărul de cazuri depistate, între 3 și 5 per unitate, școlile se vor închide imediat, iar cursurile vor fi mutate în online.
În total, există trei scenarii care se vor aplica în România, după începerea noului an școlar. Dacă inițial credeam că oricare dintre cele trei se poate aplica la nivel național, de fapt, se vor aplica concomitent, în funcție de evoluția epidemiologică în diverse colțuri ale țării.
- Unde nu există o răspândire semnificativă în comunitate se poate începe şcoala în bănci, cu elevii în şcoală.
- Acolo unde există un nivel de răspândire între unu şi trei la mie, cred că va fi indicatorul, se va lua decizia ca jumătate să fie în clasă, jumătate online şi să se schimbe, pe rând.
- Acolo unde este un nivel ridicat de risc se va începe online. Deja acest anunţ este făcut.
Problemele pleacă de la faptul că, în momentul de față, 6,3% dintre cazurile de coronavirus din România au fost depistate la copii de școală. ”A existat o răspândire a virusului și pe această populație.”, a insitat oficialul.
„Riscurile sunt foarte mici. Majoritatea tinerilor nu dezvoltă forme grave, foarte mulți dintre ei nici nu au simptome sau nu le simt, mulți se vindecă fără să știe că sunt infectați”, a subliniat Orban.
„Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă, se face anchetă epidemiologică. (…) Dacă apar mai multe cazuri, poate 3-5 cazuri într-o şcoală, se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, insistă premierul.
Partea bună este că șeful guvernului nu este ignorant și conștientizează dificultățile profesorilor în a se adapta la susținerea cursurilor prin internet. În acest context, a spus că zeci de mii de profesori au fost pregătiți să predea online, dar nu a știut să dea o cifră atunci când a fost întrebat de moderatoarea Digi 24..