19 nov. 2020 | 11:34

Orban a luat decizia acum. Banii intră chiar de mâine direct în conturi pentru acești români întreprinzători

BANI
Orban a luat decizia acum. Banii intră chiar de mâine direct în conturi pentru acești români întreprinzători

În contextul crizei medicale din 2020, Ludovic Orban, premierul României, vine cu o veste cât de cât bună cel puțin pentru angajați și antreprenori afectați puternic de această situație. Orban i-a transmis lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, că trebuie grăbită începerea plăților pe schemă de ajutor pentru companiile afectate de COVID-19.

Ministrul Economiei susține că, în acest moment, sunt validate 5.100 de cereri pentru microgranturi acordate de Guvern pentru companiile afectate de criză COVID-19.

„[…] sunt validate 5.100 de cereri din schemă unu, cea cu microgranturi de 2.000 de euro. [Pe 19 noiembrie] se trimit notificările către cei 5.100 cu contractele, pentru a putea fi semnate în aplicația informatică, totul va fi informatic. Banii aferenți acestor cereri acceptate sunt deja, se găsesc deja în momentul de față în bănci, deci nu mai sunt în agenții, nu mai sunt în minister, sunt în bănci. Întreprinzătorii nu trebuie să facă decât să încarce în aplicație contractul semnat și în două zile maximum banii le reintră în cont. Referitor la schemă 2, aceeași evaluare va începe luni dimineață și estimăm că tot așa, la jumătatea săptămânii, pentru primul calup de 5.000, de 6.000, de 7.000 de cereri va începe plata.”
Virgil Popescu

De ce întârzie procesul acesta și cum justifică ministrul întârzierile?

Conform ministrului Virgil Popescu, există un proces manual și semi-manual care întârzie o verificare a unei declarații. „Analizăm în momentul de față cu STS ca până la sfârșitul săptămânii să automatizăm complet și acest proces, în așa fel încât, să zicem, începând de săptămâna viitoare, practic, să putem merge cu calupuri de 10.000, nu mai mult”, a declarat Virgil Popescu.

Conform acestuia, până la finalul lunii ar vrea ca majoritatea banilor să între dejaf în conturile întreprinzătorilor. [În seara zilei de 18 noiembrie] vom lansa perioada premergătoare de preînscriere pentru programul Electrica, așa cum am făcut și cu celelalte două programe, în așa fel încât săptămâna viitoare să putem lansa, spre sfârșitul săptămânii, și Programul Electrica. Suntem în grafic cu absolut toate proiectele pe care ni le-am propus”, a conchis Popescu.