Orașul pe care ți-l construiești așa cum vrei în Minecraft, apoi îl transformi în realitate
Cu siguranță nu te-ai aștepta ca un joc să ajute prea mult problemele unei comunități. În Gaza însă, a fost dovedit contrariul.
În 2012, ONU-Habitat, Microsoft și Mojang, compania care a realizat Minecraft, s-au alăturat Block by Block, o afacere care își propune să îmbunătățească zonele marginalizate prin implicarea activă a membrilor comunității în proiecte publice.
Potrivit ONU, peste 17.000 de persoane au participat la inițiative Block by Block în aproximativ 100 de țări diferite – inclusiv trei proiecte în Gaza – îmbunătățind sute de mii de vieți în acest proces.
Cum a ajutat Minecraft proiectul?
Folosind elementele de bază ale Minecraft, grupurile comunitare proiectează un spațiu public virtual, transformat ulterior în realitate concretă, de la parcuri la plaje și chiar străzi.
“Dacă sunt făcute sigure, accesibile și primitoare, pot fi factori de coeziune civică, biodiversitate, mijloace de trai și creștere economică”, a declarat Christelle Lahoud, responsabil pentru gestionarea programelor pentru ONU-Habitat.
“Dacă nu, avem tendința să vedem mai multe crime și poluare, productivitate redusă și disparități sociale generale”.
Participanții la experimentul Gaza au fost selectați de Asociația Aisha pentru Protecția Femeilor și Copilului, o organizație independentă și partener de proiect care lucrează pentru a realiza integrarea de gen în Gaza.
Proiectul a avut ca scop proiectarea și construirea unei grădini comunitare pentru Az-Zawayda – un obiectiv modest.
Arhitecții au introdus lumea Minecraft în viața reală. “Majoritatea dintre noi nu mai jucasem niciodată un joc video înainte”, a spus Hamdan, “dar a fost surprinzător de ușor de utilizat”.
Măsurile de protecție erau o prioritate. “Am discutat mult despre siguranță”, a spus Hamdan. “Eu și prietenele mele ne simțim speriate să părăsim singure casa. Amenințarea agresiunii sexuale este prea mare” – Aproximativ 51% dintre femeile din Gaza sunt victime ale violenței de gen – aveau nevoie de iluminat, garduri, securitate, printre care și un paznic, și o zonă separată pentru femei și familii.
Una dintre echipe a construit o cafenea și a instalat Wi-Fi municipal pentru a menține locuitorii conectați, împreună cu panouri solare.
Trei arhitecți palestinieni au adus parcul la bun sfârșit.
În ciuda limitărilor Minecraft – jocul permite jucătorilor să folosească doar blocuri, fără forme curbate – eforturile 3D ale participanților au făcut munca mult mai simplă.
Excluzând Wi-FI-ului – care a fost costisitor și ar putea afecta experiența comunității din parc – au folosit aproape totul din proiectarea realizată de echipă.
La 31 decembrie 2018, a fost deschisă grădina comunitară Az-Zawayda. La lansare au participat reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Fâșia Gaza, ONG-uri locale și internaționale, universități locale și participanți la ateliere.
De atunci, au început proiecte suplimentare în Kosovo, Nepal, Liban și Guineea; inițiative în Mozambic, Africa de Sud, Etiopia, Vietnam, Bangladesh și Kârgâzstan sunt în curs de desfășurare. Fundația Block by Block susține, de asemenea, proiecte de ajutor pentru coronavirus în zece țări afectate.
Pentru participanți, munca este transformativă. “Nu s-a mai făcut așa ceva înainte”, a adăugat ea. “Municipalitatea nu ne-a pus niciodată – pe noi, publicul – în frunte”.