Orașele vor fi mai accesibile nevăzătorilor cu ajutorul acestei aplicații
SeeYou este prima aplicație din România care face mai ușoară viața persoanelor cu deficiențe de vedere. Proiectul a fost inițiat și realizat de organizația non-guvernamentală AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu susținerea Accenture România.
Prin intermediul aplicației web-based destinate persoanelor cu deficiențe de vedere, beneficiarii pot lua legătura cu voluntari care fie îi pot însoți în diverse activități offline, fie le pot oferi ajutor online, ameliorând problemele de relaționare și de deplasare cu care se confruntă persoanele nevăzătoare.
Tehnologie pentru persoanele nevăzătoare
“Această aplicație este un instrument prin care nevăzătorii își pot crea singuri contexte de socializare incluzive, independent de evenimentele create de AMAIS. Folosind tehnologia de azi, ei pot participa activ la viața orașului”, a transmis Iris Popescu, arhitect și cofondator AMAIS.
Ideea creării unei astfel de aplicație a apărut acum mai mult de un an, în contextul de dinainte de pandemie și a pornit de la nevoia de facilita accesul nevăzătorilor la activități precum mersul la facultate, la cinema, spectacole, concerte sau călătorii cu trenul.
Cu toate acestea, în contextul actual, când astfel de activități nu mai sunt sigure pentru public, aplicația are totuși o utilitate majoră pentru persoanele nevăzătoare. SeeYou vine în ajutorul nevăzătorilor pentru o multitudine de nevoi zilnice, de la nevoia de a merge la o instituție de stat, până la ieșirile în aer liber respectând măsurile de siguranță.
Odată ce beneficiarul și voluntarul sunt conectați prin SeeYou, voluntarul poate prelua și rezolva online cererile beneficiarilor, cum ar fi citirea unui document tipărit, asistență de la distanță sau, pur și simplu, o discuție prietenoasă cu beneficiarii care se simt singuri în această perioadă.
Cu ajutorul aplicației este schimbat unghiul din care sunt privite persoanele cu dizabilități vizuale, dar și modul în care ei se raportează la societate, explică Alex Cucu, Tech lead AMAIS, unul dintre programatorii aplicației.
“Împreună, atât nevăzătorii cât și voluntarii, învață astfel să perceapă diversitatea și ce înseamnă să fim incluzivi”, a declarat Alex Cucu.
În prezent, în România se numără peste 93.591 de nevăzători, dintre care peste 54% sunt încadrați în gradul grav (nevăzători total) și accentuat.
“Această aplicație reflectă întocmai angajamentul nostru de a pune tehnologia în slujba oamenilor, ca ei să se poată avea o viață independentă”, a declarat Gina Sotir, Inclusion & Diversity Lead, Accenture Romania.
Cum funcționează aplicația SeeYou?
Pentru a putea utiliza SeeYou, trebuie să deschizi www.SeeYou.ro de pe computer, laptop, tabletă sau smartphone.
Aici îți alegi tipul de cont – beneficiar sau voluntar – și îți creezi cont gratuit, adăugând și un fișier scanat al actului de identitate. Pentru nevăzători, este necesar și un fișier scanat al actelor ce dovedesc dizabilitatea.
După acești pași, vei primi pe email aprobarea contului.
Beneficiarul va folosi aplicația pentru a lansa o invitație de însoțire către un voluntar, precizând contextul (data, ora, locul unde dorește să ajungă sau dacă se dorește suport online).
Când un voluntar acceptă invitația lansată, aplicația trimite notificare beneficiarului împreună cu datele de contact pentru a putea lua legătura direct.
La fel se întâmplă și pentru voluntar, care primește și el datele de contact ale nevăzătorului care a lansat invitația.
Pentru început, aplicația SeeYou este disponibilă doar în București, unde AMAIS este deja în strânsă legătură cu sute de potențiali beneficiari. În viitorul apropiat planurile vizează extinderea aplicației la nivelul întregii țări.
Interesant este că aplicația este destinată nevăzătorilor însă nu dispune de funcționalități care să permită crearea unui cont sau utilizarea platformei direct de către persoanele cu deficiențe de vedere, cum ar fi transcriptul audio al conținutului de pe site. Astfel că beneficiarii vor avea nevoie de asistență în utilizarea aplicației. Nu există încă informații care să indice intenții de dezvoltare în acest sens.