Orașele din România în care folosești transportul în comun ca-n afară: unde circulă zeci de autobuze electrice
Autoritățile și-au dat seama că o soluție la îndemână pentru a reduce poluarea în orașele aglomerate o reprezintă mijloacele de transport în comun electrice. Așa au apărut pe străzi zeci de autobuze electrice.
Ministerul Lucrărilor Publice are în derulare contracte de peste 100 de milioane de lei pentru electrificarea transportului în comun. Instituția a finalizat deja licitația pentru 51 autobuze electrice de 12 metri lungime destinate transportului public din mai multe orașe din România.
Sunt orașe în care poluare poate fi redusă în acest fel.
Care-s orașele din România cu autobuze electrice
Autobuzele sunt destinate locuitorilor din Alba Iulia, Buzău, Constanța și Ploiești. În orașul Marii Uniri vor circula autobuze produse de compania din Cehia – SOR.
„Transportul public de călători din municipiile Alba Iulia, Buzău, Constanța și Ploiești se va desfășura în condiții moderne, cu autobuze electrice, ca urmare a finalizării, de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a procedurii de atribuire a achiziției publice (fără contestații) pentru 51 autobuze electrice de circa 12m destinate transportului public urban de călători în relief de șes”, a anunțat MLPDA.
Procedura a fost împărțită în 4 loturi, fiecărui municipiu fiindu-i repartizate autobuze electrice, stații de încărcare rapidă și stații de încărcare lentă. Împărțirea se face în felul următor:
- – municipiul Alba Iulia – 13 autobuze electrice de cca. 12 m, destinate transportului public urban de călători în relief de șes, 4 stații de încărcare rapidă și 13 stații de încărcare lentă; oferta declarată câștigătoare a fost de 34.221.733 lei fără TVA.
- – municipiul Buzău – 9 autobuze electrice de cca. 12 m destinate transportului public urban de călători în relief de șes, 3 stații de încărcare rapidă și 9 stații de încărcare lentă; oferta declarată câștigătoare a fost de 24.893.100,50 lei fără TVA.
- – municipiul Constanța- 20 autobuze electrice de cca. 12 m destinate transportului public urban de călători în relief de șes, 5 stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă; oferta declarată câștigătoare a fost de 55.327.953,30 lei fără TVA.
- – municipiul Ploiești- 9 autobuze electrice de cca. 12 m destinate transportului public urban de călători în relief de șes, 3 stații de încărcare rapidă și 9 stații de încărcare lentă; oferta declarată câștigătoare a fost de 24.200.262 lei fără TVA.
Cele patru orașe nu-s singurele din România în care vor circula autobuzele electrice. Pe listă se mai află, între altele, Brașovul, iar Bucureștiul a promis cel puțin 100 de autobuze electrice. Licitația a fost, însă, anulată în vară.