03 apr. 2020 | 12:44

Omul din interiorul Guvernului care-ți arată, prin previziune matematică, data la care se va încheia criza din România

ACTUALITATE
Omul din interiorul Guvernului care-ți arată, prin previziune matematică, data la care se va încheia criza din România

Se fac, în această perioadă, tot felul de scenarii legate de momentul în care România va trece peste criza generată de coronavirus. Un om din Guvern a calculat, prin previziune matematică, momentul în care se va fi încheiat această epidemie.

Poate cel mai apăsător gând din această perioadă e legat de momentul în care o să se încheie această perioadă. Din 16 martie, România se află în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. Dar nimeni nu știe cât va dura acest lucru.

După modelul altor țări, e nevoie să se atingă un vârf al pandemiei și apoi, treptat, cazurile să se reducă de la o zi la alta. Dar nimeni nu poate estima un orizont de timp.

Un fost antreprenor, Bogdan Micu, a încercat, prin previziune matematică, să calculeze momentul în care se va ieși din criză. El lucrează acum pentru Guvern, face parte din echipa care se ocupă de achiziițiile de echipamente sanitare în această perioadă.

Când se încheie criza din România: calculele făcute prin previziune matematică

Bogdan Micu susține că a făcut această analiză tocmai pentru a ști, împreună cu echipa de la Guvern, de câte materiale și echipamente avem nevoie în următoarea perioadă. El susține că a plecat de la o situația ușor mai optimistă decât ce s-a întâmplat în Italia și Spania.

Motivul: România ar fi luat măsuri de distanțare socială mai devreme decât cele două țări. Bogdan Micu a plecat de la ideea că 2 din 3 români respectă această regulă.

1. Compliance rate al distantarii. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adica 2 din 3 oameni respecta destul de serios distantarea sociala. Dar nu am date sa stiu daca chiar asa e. Dar cred ca asa e.

2. Numarul de infectati care au intrat in tara. Aici mi-a fost super greu sa fac o estimare. Am verificat cu politia de frontiera cam cati aomeni au intrat in tara si din ce tari au venit. Am verificat la acea data cati oameni erau deja confirmati in acele tari. Am facut o extrapolare si am zis ca probabil, un procent similar cu populatia din zona de unde vin, sunt bolnavi si ai nostrii romani. Momentan am ales 2000 de bolnavi initiali in ziua zero. Asta inseamna cati am estimat eu ca sunt infectati intrati in Romania. Ziua zero aleasa de mine este 8 martie.

Mai jos ai și un tabel realizat pornind de la aceste previziuni:

Explicațiile sunt următoarele:

  • Culoarea galbena inseamna numarul de persoane expuse virusului
  • Culoarea rosie inseamna numarul de persoane infectate (incl asimptomaticii)
  • Culoarea albastru deschis inseamna numarul de persoane spitalizate. (Din asta se aplica un procent pentru a vedea numarul de persoane in Terapie Intensiva)
  • Culoarea albastru inchis – numarul de decese.

Concluziile arată că România va învinge epidemia de coronavirus abia la 1 iulie. Vestea proastă e că, potrivit acestor previziuni matematice, în țara noastră se vor fi înregistrat, până la acea dată, 2.657 de decese. 

  • 1. Incepand cu approx 8 aprilie vom trece de 5000 de comfirmati. In modelul meu comfirmatii si spitalizatii sunt pusi impreuna. Dar o parte sunt in carantina de fapt.
  • 2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1000 de decese.
  • 3. Peakul (cazuri in spital si carantina cu simptome grave) va incepe cam pe 7-9 aprilie si va dura pana in 15 mai. Dupa 15 mai vom scadea sub 5000 de oameni in spitale si carantina.
  • 4. Ziua cu cei mai mult oameni in spitale va fi aproximativ intre 17-25 aprilie. Cu approximativ 8535 oameni in spitale si carantina dar cu simptome grave.
  • 5. In perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.
  • 6. La 1 iulie ma astept sa fi declarat deja epidemia invinsa. Cu cateva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.
  • 7. La 1 iulie cand vom fi invins, vom avea aprox 2657 decese.

Bogdan Micu a luat în calcul și un scenariu mai pesimist, după modelul Italiei. În acel caz, valorile prezentate mai sus vor fi duble. El spune că această analiză a fost prezentată și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, dar și premierului Ludovic Orban.

Ambii s-ar fi arătat receptivi la cele spuse.