Oamenii de știință au reușit să omoare celulele canceroase cu o editare ADN inovatoare
Oamenii de știință israelieni tocmai au făcut o descoperire majoră în cercetarea cancerului, spunând că au eliminat cu succes celulele canceroase la șoareci datorită tehnologiei câștigătoare a Premiului Nobel.
Sistemul de editare genetică CRISPR Cas-9 permite experților să facă modificări clare ale ADN-ului, prin laser.
Jennifer Doudna și Emmanuelle Charpentier au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperirile lor incredibile din acest an.
Și acum, datorită sistemului lor, oamenii de știință ai Universității din Tel Aviv au reușit să trateze cancerul la animale, conform profesorului Dan Peer a cărui lucrare a fost făcută publică în revista Science Advances.
Peer, care este șeful Laboratorului de Nanomedicină de Precizie de la Universitate, a spus că procesul este o „chimioterapie mai elegantă” și a asigurat Times of Israel că „nu există efecte secundare”. „Credem că o celulă canceroasă tratată în acest mod nu va deveni niciodată activă din nou”, a spus Peer.
Omul de știință a mai spus că procedura poate elimina o tumoare în doar trei sesiuni. „Această tehnologie poate tăia fizic ADN-ul și înlătura celulele canceroase, iar aceste celule nu vor supraviețui”, explică acesta.
Peer speră că metoda revoluționară va înlocui în curând chimioterapia – despre care se știe că are efecte secundare dăunătoare pentru pacienți. De asemenea, Peer și echipa sa intenționează acum să creeze un tratament pentru toate tipurile de cancer la om în aproximativ doi ani.
Această tehnologie poate extinde speranța de viață a pacienților cu cancer și sperăm, într-o zi, să vindece boala
My @i24NEWS_EN interview with Professor Dan Peer, head of the Laboratory of precision nanomedicine @peer_lab at Tel Aviv university, about some fascinating progress being made in the search for a cure for cancer, and how it all ties in with Coronavirus. Take a look! pic.twitter.com/waqx2PFewK
— Alec Pollard (@AlecHaimPollard) November 21, 2020
Studiile au fost efectuate pe șoareci care aveau două dintre cele mai grave tipuri de cancer – glioblastoma (tumoră cerebrală) și cancer ovarian în metastază. Șoarecii care au fost tratați au primit apoi o speranță de viață dublă față de restul, cu o rată de supraviețuire de 30%, conform Science Advances.
Astăzi, sistemul este implementat doar pentru bolile rare care au fost deja scoase din sistemul pacienților. Trebuie făcută o biopsie pentru fiecare pacient, pentru ca tratamentul să fie personalizat. Peer a spus că se va administra o injecție generală sau directă în tumoră.
El a adăugat că injecția conține ARN care codifică funcția, pentru a rupe ADN-ul pacientului. Sistemul identifică astfel celulele canceroase și o nanoparticulă lipidică. „Când am vorbit pentru prima dată despre tratamentele cu ARN în urmă cu 12 ani, oamenii au crezut că este science fiction”, și-a amintit Peer.
„Cred că, în viitorul apropiat, vom vedea multe tratamente personalizate bazate pe mesageri genetici, pentru cancer și diferite boli genetice. Tehnologia trebuie dezvoltată în continuare, dar principalul lucru este că am demonstrat că acest sistem poate distruge celulele canceroase”, a concluzionat acesta.