01 oct. 2020 | 13:11

O companie plănuiește să producă retine artificiale în spațiu

ACTUALITATE
O companie plănuiește să producă retine artificiale în spațiu

În acest weekend, NASA va lansa un nou experiment științific pe Stația Spațială Internațională, care va explora posibilitatea de a fabrica retine artificiale în microgravitație.

Proiectul de cercetare, realizat de firma de biotehnologie LambdaVision, reprezintă un pas important în direcția obiectivului companiei de a bioprinta noi retine pentru a restabili vederea pacienților nevăzători.

Scopul companiei este de a fabrica noi retine din proteine ​​sensibile la lumină, similare cu cele care se găsesc în mod natural într-un glob ocular sănătos. Odată ce retinele sunt gata, compania speră să redea vederea pacienților cu boli precum degenerescența maculară legată de vârstă.

NASA este interesată de fabricarea biomaterialelor în spațiu de ceva timp. Anul trecut, agenția spațială a colaborat cu startup-ul Techshot pentru a imprima 3D inimi umane în microgravitație, astfel încât vasculatura complexă și fragilă a organelor să nu se prăbușească sub propria greutate.

Cu toate acestea, LambdaVision are un motiv ușor diferit pentru a se aventura în spațiu, a declarat pentru Futurism șeful științific Jordan Greco.

„În timp ce retina artificială LambdaVision poate fi dezvoltată în mod eficient în laboratoare de pe Pământ, producând retina artificială pe orbita joasă a Pământului, îmbunătățește omogenitatea straturilor alternante de proteine ​​și polimeri, rezultând stabilitate, performanță și calitate optică a stratului multiplu”, a spus Greco. Aceste îmbunătățiri ar putea reduce cantitatea de materiale necesare pentru producerea retinei artificiale, reducerea costurilor și accelerarea timpului de producție pentru viitoarele eforturi preclinice și clinice.

Acesta este doar primul dintre mai multe experimente pe care LambdaVision le-a planificat în spațiu. După ce a aflat cum se descurcă proteinele pe care intenționează să le utilizeze în retine, atât din punctul de vedere al funcționalității, cât și al stabilității, într-un mediu de microgravitație, își va petrece următorii trei ani în procesul de fabricare a retinelor sale. Și, în cele din urmă, speră să le crească ei la bordul stației spațiale.

„În timp ce ne concentrăm în acest moment pe deplin asupra capacității noastre de a restabili vederea semnificativă pacienților cu retinită pigmentară și degenerescență maculară legată de vârstă, suntem continuu susținuți de marele potențial al orbitei Pământului, pentru implicații mai largi între industrii”, a spus Greco într-un comunicat de presă.