O bancă dispare din România. Nu o mai găsești sub acest nume

O bancă dispare din România. Nu o mai găsești sub acest nume

Finalul de an vine cu o veste surpriză în sectorul bancar din România. Una dintre băncile cunoscute dispare. Poate, la prima vedere, noul nume nu e la fel de intuitiv, dar cu siguranță anunță o nouă zonă în care instituția va activa.

E posibil ca de acum înainte să tot auzi de TechVentures Bank. E fosta Banca Feroviară Română. Pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de antreprenorul IT Olimpiu Bălaș de la Valer Blidar. În prezent, banca îi are ca acționari pe Vasile Olimpiu Bălaș (64,6%) Tech Ventures Capital AFIA, o societate de administrare a fondurilor de investiții alternative (9,5%), Tristar TRISTAR (18,5%) și Atelierele CFR GRIVIȚA (7,4%).

Valer Blidar controla banca prin dețineri atât în nume propriu, cât și prin firmele Astra Vagoane Călători, Tristar și Atelierele CFR Grivița, notează Profit.ro.

În ceea ce privește Banca Comercială Feroviară, aceasta a fost fondată în 2009 și este una dintre cele mai mici bănci din România. Avea active de doar 463 de milioane de lei la finele anului trecut, în scădere de la 554 de milioane de lei în 2018 și 574 de milioane de lei în 2017.

După doi ani de profituri modice, banca a revenit în 2019 pe o pierdere de 7,8 milioane de lei care se adaugă pierderilor cumulate de 33,2 milioane de lei de la înființare. Acestea au depășit mai bine de jumătate din capitalul social.

Instanțele au decis în acest an că banca poate să recupereze 1,7 milioane de lei plus penalități de la Lucian Isar, fost șef al Consiliului de Supraveghere, după cum notează aceeași publicație.

De la software pentru bănci la controlarea unei bănci

Olimpiu Bălaș este proprietarul firmei New Business Dimensions. E o companie specializată în software pentru bănci. În septembrie, a ieșit din acționariatul companiei și a spus că a vrut astfel să evite conflictul de interese, întrucât NBD are mulți clienți bancari. Pachetul de acțiuni al lui Bălaș la NBD a fost preluat de George Simion, șeful Information Security la Rompetrol (KPG International).

Citește și:
Etichete: