25 aug. 2020 | 06:57

Noul an școlar, în România: tablete noi și toalete ”modernizate” în curte

ACTUALITATE
Noul an școlar, în România: tablete noi și toalete ”modernizate” în curte

În timp ce îmbunătățirea condițiilor de igienă este fundamentală pentru prevenirea răspândirii virusului, elevii din mediul rural vor continua să aibă toalete în curte, dar vor fi modernizate.

Guvernul a aprobat în ședința de luni un proiect de OUG privind alocarea a 175 milioane de euro, din fonduri europene, pentru sprijinirea elevilor și profesorilor, în anul școlar 2020-2021, în contextul epidemiei de coronavirus. Banii sunt pentru cumpărarea de tablete, pentru dezinfectanți și pentru containere sanitare care să fie folosite de școli cu toalete în curte.

Ca referință, România este pe primul loc în Europa când vine vorba de instituții de învățământ cu toaletă în curte. Această realitate nu se va remedia prea curând, nici dacă vor exista bani în acest sens. Pur și simplu, există alte priorități.

„Vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor, din punct de vedere sanitar, ale elevilor”, a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Punctual, din cele 175 de milioane de euro, 100 de milioane vor fi folosite pentru achiziția a 500 de mii de tablete, 50 de milioane de măști, dezinfectanți. Un total de 25 de milioane de euro se vor cheltui pe containere sanitare. Numărul lor este neclar.

Din păcate, achizițiile nu vor fi efectuate de Guvern, într-o manieră centralizată. În schimb, autoritățile locale, inspectoratele școlare județene și chiar unitățile școlare vor fi nevoite să ceară bani prin intermediul unor diverse proiecte de finanțare. Tot prin proiecte, vor putea fi decontate cheltuieli care au fost efectuate deja începând cu 1 august, din aceleași categorii. În cazul unităților școlare cu un un management defectuos, nu se va întâmpla absolut nimic.

În mare parte, se vor aplica aceleași reguli ca în cazul programelor de finanțare prin fonduri europene. Decontarea acestor cheltuieli se va face din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, în limita valorii apelului de proiecte.

Decontarea echipamentelor de protecție medicală precum și a containerelor mobile sanitare se va face cu respectarea Regulamentelor Comisiei Europene. Achiziționarea de containere mobile sanitare este eligibilă pentru unitățile școlare care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă și canalizare, cu condiția contractării, în condițiile legii, a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării acestora, în limita valorii de 5.000 euro echivalentul în lei la data aprobării ghidului solicitantului.

Dacă trăiai cu impresia că toatele sub formă de containere sunt temporare și, în timp, vor fi construite unități sanitare civilizate, te înșeli amarnic. Acestea vor fi folosite până să strică iremediabil. ”Unitățile școlare vor avea în responsabilitate utilizarea containerelor mobile sanitare și răspund de buna utilizare a acestora în bune condiții pe toată durata normată de utilizare. Unitățile școlare vor lua toate măsurile legale necesare pentru utilizarea în condiții de siguranță pentru mediu, sănătate și integritate fizica a utilizatorilor.”, se arată în comunicatul oficial pe marginea investițiilor.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele