Noile tulpini de coronavirus pot provoca mai multe decese, dar nu din motivul la care te-ai aștepta
Autoritățile europene sunt din ce în ce mai îngrijorate când vine vorba de noile tulpini de coronavirus. Cu cât trece mai mult timp, cu atât înțeleg mai bine care sunt de fapt riscurile din spate.
Încă din primele zile în care au ieșit la iveală particularități legate de noua tulpină de Covid-19 depistată în Marea Britanie, oamenii de știință au fost de părere că este mai contagioasă cu aproximativ 70% decât varianta standard, răspândită în fiecare colț al mapamondului. Unii s-au grăbit să clasifice acele pronosticuri ca fiind panicoase, neancorate în realitate. Acum, după câteva săptămâni, realitatea pare mai sumbră decât prognozele.
Riscul este „ridicat” ca noile variante de Covid-19 recent identificate să provoace o presiune suplimentară asupra sistemelor sanitare și o mortalitate mai mare, din cauza faptului că sunt mai contagioase, a afirmat Centrul european de prevenție și control al bolilor (ECDC), potrivit AFP.
Noile informații cât se poate de pesimiste au apărut într-un raport publicat marți de către ECDC și estimează că, ”dacă nu există nicio informație privind Infecții mai severe generate de aceste tulpini , contagiozitatea lor mai mare va avea un impact mai ridicat asupra numărului de internări și a numărului de morți”. În mod previzibil, situația este cu atât mai sumbră în cazul persoanelor în vârstă, care au deja un volum semnificativ de comorbidități.
Cu alte cuvinte, problema majoră nu ține de faptul că oamenii vor avea parte de forme mai grave ale bolii, ci de faptul că sistemul medical nu mai are nicio șansă să facă față numeroaselor cazuri de infecții suplimentare și a ritmului în care acestea sunt generate. Nici măcar nu mai contează dacă discutăm de România, Suedia sau Marea Britain’s. Peste tot sunt probleme.
Noul raport este construit în special în jurul tulpinilor recent descoperite în Marea Britanie și în Africa de Sud, susceptibile de o „transmisibilitate sporită”. Ca referință, peste 3.000 de cazuri ale variantei britanice au fost deja identificate în Marea Britanie și în alte țări din lume.