09 sept. 2020 | 06:00

Noi detalii despre mărirea pensiilor cu 40%: ar putea veni mai repede decât crezi

ACTUALITATE
Noi detalii despre mărirea pensiilor cu 40%: ar putea veni mai repede decât crezi

La câteva zile după ce a fost implementată creșterea pensiilor în România cu 14%, de la 1 septembrie, PSD face presiuni pentru a se reveni la valoarea de 40%.

România se confruntă cu o criză economică masivă, leul s-a devalorizat în fața euro în ultima săptămână cu o valoare semnificativă, iar ratingul de țară ar putea scădea din cauza inflației iminente. Cu toate acestea, PSD nu se dezice de la măsurile populiste și, cu câteva zile rămase din campanie electorală, încearcă să obțină mărirea pensiilor cu 40%. Aparent, din informațiile deținute de Marcel Ciolacu, amendamentul va trece de plenul comun al Parlamentului.

„Am avut discuţii astăzi cu mai mulţi lideri de grup din Parlament şi lideri de partide şi noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun. (…) Sunt mai mulţi lideri, cred că o să anunţe domniile lor în ziua votului. În acest moment se ştie că PSD este minoritar în Parlament, ca să terminăm şi această discuţie, printr-o migraţie, mult hulită acum un an de către preşedintele Iohannis şi PNL, către PNL. Grupul PNL din Parlament, în acest moment, are 20% componenţă parlamentari din alte zone politice”, a spus Ciolacu la România TV.

Aceste mențiuni vin după ce PSD a depus luni la Comisiile de muncă ale Parlamentului un amendament la rectificarea bugetară. Conform documentului, se abrogă prevederea potrivit căreia punctul de pensie creşte cu 14% şi se păstrează forma iniţială din legea pensiilor, care prevede majorarea acestuia cu 40% de la 1 septembrie 2020. Cu alte cuvinte, românii ar putea primi bani din urmă, inclusiv pe luna septembrie.

Marcel Ciolacu insistă pe faptul că amendamentul are legătură doar cu respectarea legii în România, deși, la fel ca prima oară, nu se menționează o sursă clară de fonduri pentru mărirea de 40%. În schimb, se insistă pe abstractul, ”sigur există banii”.

„Mai mult, nivelul de trai în România a scăzut foarte mult, INS spune acest lucru. (…) Nu este o mărire extraordinară, această mărire poate fi suportată. România împrumută 1.000 de euro pe secundă, vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani, fiindcă ei nu se regăsesc în economie. (…) În ceea ce priveşte împrumuturile, noi plătim o dobândă de 4,74%, este cea mai mare dobândă plătită de un stat european. FMI a acordat multor state, Poloniei, Greciei, Bulgariei, împrumuturi cu dobândă zero, 2 miliarde de euro, pentru perioada de pandemie, cu o singură condiţie, ca achiziţiile să se facă transparent. Vreau să vă spun că România nu a accesat un astfel de împrumut”, a afirmat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele