07 oct. 2020 | 10:30

Noi detalii despre gravitatea infecțiilor cu coronavirus: la ce ajută ”celulele spion”

ACTUALITATE
Noi detalii despre gravitatea infecțiilor cu coronavirus: la ce ajută ”celulele spion”

Ne apropiem cu pași repezi de un an de la depistarea primului caz de coronavirus, dar infecțiile cu Covid-19 continuă să ridice multe semne de întrebare specialiștilor.

Foarte multe persoane care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatice. Și mai multe dezvoltă forme ușoare ale bolii. În același timp, unii suferă grav de pe urma infecțiilor cu SARS-CoV-2 și ajung să-și piardă viața. Partea tristă este că o definire clară a patologiilor nu există, cu excepția câtorva comorbidități care îți cresc riscul de a dezvolta forme mai grave ale bolii.

Pentru a facilita înțelegerea mai bună a gravității situației, oamenii de știință au identificat niște ”celule spion”. Acestea din urmă pot fi depistate prin intermediul unui test de sânge, iar prezența lor în organism pare să fie proporțională cu gravitatea daunelor cauzate de SARS-CoV-2, conform studiului publicat de La Stampa.

Rezultatele preliminare ale unui studiu efectuat pe 17 pacienți, realizat de spitalul Sacco-Universitatea de Stat din Milano și de Institutul European de Oncologie (Ieo) din capitala lombardă, sugerează că celulele endoteliale – cele care alcătuiesc căptușeala interioară a vaselor – dacă sunt deteriorate de virus, se descuamează și intră în sânge.

Din acel moment, ele devin astfel un parametru măsurabil. „Celulele endoteliale circulante (CEC) – cred autorii – sunt un nou marker potențial al severității COVID-19”.

Concluziile acestui studiu recent au fost prezentate în cadrul evenimentului digital «Monitorizare în timp real a daunelor endoteliale în timpul COVID-19. De ce este nevoie?”, organizat de Fundația Internațională Menarini.
Virusul COVID-19 se dovedește a fi din ce în ce mai capabil să lovească mai multe ținte din corp, nu doar sistemul respirator, după cum s-a crezut inițial, se mai arată în comunicaat. Sars-CoV-2 este capabil să atace sistemul cardiovascular și să distrugă celulele endoteliului, țesutul care acoperă interiorul vaselor de sânge, limfoticelor și inimii, provocând astfel apariția numeroaselor complicații ale bolii.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele