09 oct. 2020 | 13:27

NASA a găsit râuri antice pe un asteroid

ACTUALITATE
NASA a găsit râuri antice pe un asteroid

Pe 20 octombrie, nava spațială OSIRIS-REx a NASA va încerca să colecteze câteva bucăți de material de pe suprafața Bennu, un mic asteroid din apropierea Pământului, de aproximativ 500 de metri lățime.

Înainte de a se arunca în jos spre suprafața stâncii spațiale, oamenii de știință se gândesc la cele mai pertinente presupuneri cu privire la ceea ce vor găsi. Conform celor mai recente cercetări, așa cum sunt detaliate într-o serie de noi lucrări de cercetare, oamenii de știință se așteaptă să găsească carbonat, material care este adesea depus de apă pe Pământ.

Observând noile cercetări, prin intermediul spectrometrului vizibil și infraroșu al OSIRIS-REx, au descoperit „vene de carbonat” pe suprafața lui Bennu. Acest lucru ar putea însemna că “părintele” lui Bennu, probabil un planetoid sau o proto-planetă mult mai mare, avea un „sistem hidrotermal de apă la scară asteroidiană”, potrivit unei declarații. Cu alte cuvinte, râuri antice.

„Dacă venele de pe Bennu sunt carbonați, fluxul de fluid și depunerea hidrotermală pe corpul părinte al lui Bennu s-ar fi produs pe scări de mii de kilometri, până la milioane de ani”, a concluzionat în lucrare echipa condusă de Hannah Kaplan de la NASA Goddard Space Flight Center.

Ce înseamnă, de fapt, această descoperire

Ei sugerează că apa s-ar fi putut scurge prin crăpăturile de pe suprafața „părintelui” lui Bennu, lăsând în urmă urme de carbonat. Unele dintre aceste urme ar fi putut explica cândva fluxurile de apă care acoperă zone vaste.

„Unul dintre punctele motrice ale acestei misiuni este că acești asteroizi ar fi putut elibera o parte din precursorul materiei organice care a dat naștere vieții pe Pământ”, a declarat Kaplan pentru Popular Science. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că regolitul de lângă craterul Nightingale, situl în care OSIRIS-REx va pătrunde, a fost expus recent în spațiu, oferindu-ne cea mai bună imagine asupra informațiilor despre istoria lui Bennu.

„Abundența materialelor purtătoare de carbon este un triumf științific major pentru misiune”, a declarat Dante Lauretta, investigator principal OSIRIS-REx de la Universitatea din Arizona din Tucson, într-un comunicat al NASA. „Suntem acum optimiști că vom colecta și returna un eșantion cu material organic – un obiectiv central al misiunii OSIRIS-REx”.

Avem ocazia să descoperim meteoriți nemaivăzuți până acum

O imagine surprinzătoare a lui Bennu arată că rocile care alcătuiesc suprafața sa sunt mult mai diverse decât am crezut inițial. Această diversitate indică prezența unei varietăți de materiale diferite care au realizat-o inițial pe Bennu din „părintele” său.

Unele dintre aceste materiale sunt mai poroase decât altele. De fapt, oamenii de știință sugerează că nu sunt la fel de puternice pe cât am crezut inițial, probabil incapabile să supraviețuiască călătoriei prin atmosfera Pământului. Cu alte cuvinte, probele returnate de OSIRIS-REx ne vor oferi o ocazie unică de a studia meteoriți pe care nu i-am mai văzut niciodată pe Pământ.

De asemenea, cercetările separate conduse de Daniel Scheeres de la Universitatea din Colorado Boulder, au arătat, de asemenea, că Bennu este probabil presărat cu buzunare de materiale care variază semnificativ ca densitate. De fapt, echipa sugerează că nucleul Bennu ar putea fi, de fapt, complet gol, suficient spațiu pentru mai multe terenuri de fotbal.