Munca de acasă schimbă lucrurile: cum a crescut cererea pentru PC-uri

Munca de acasă schimbă lucrurile: cum a crescut cererea pentru PC-uri

Din cauza pandemiei de coronavirus, multă lume e încă nevoită să lucreze de acasă. În tot acest context, însă, producătorii de PC-uri au de câștigat. Pentru că cererea a crescut.

Piața PC-urilor a cunoscut o creștere neașteptată în al treilea trimestru, arată datele din piață. Multă lume lucrează de acasă, așa că cererea pentru astfel de dispozitive e în creștere, potrivit unui studiu Canalys. Astfel, între iulie și septembrie, s-au vândut cu peste 12% mai multe PC-uri decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În termeni nominali, înseamnă peste 79 de milioane de unități vândute.

Piața PC-urilor a crescut în pandemie

Datele arată că piața de PC-uri a crescut în al treilea trimestru cu 12,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Au fost vândute nu mai puțin de 79,2 milioane de unități. Este cea mai mare creștere pe care a această piață a înregistrat-o în ultimii 10 ani. Cel mai bine s-au vândut laptopurile, care au ajuns la 64 milioane de unități livrate. Dacă laptopurile au crescut spectaculos, cu 28,3%, desktop-urile au mers în direcția opusă, scăzând cu 26%.

Printre producătorii care s-au bucurat de această perioadă au fost Acer și Apple, cei doi consemnând cele mai mari creșteri. Companiile ocupă locurile 5 și 4 în piață. Acer a crescut cu 15% după ce a livrat 5,6 milioane de unități, iar Apple, care a livrat 6,3 milioane unități, a crescut cu 13,2%. Lupta pentru poziția de lider a pieței se dă în continuare între Lenovo și HP, cu un ușor avantaj pentru Lenovo dar cu o creștere puțin mai mare pentru HP.

Lenovo a crescut cu 11,4% după ce a livrat 19,2 milioane de unități, iar HP a ajuns la 18,6 milioane de unități, crescând cu 11,9%. Din top 5, singurul producător care a scăzut a fost Dell. Al treilea jucător al pieței a scăzut cu 0,5%, după ce a livrat 11,9 milioane de unități.

Cei de la Canalys nu oferă și o predicție pentru ultimul trimestru al anului, dar, ținând cont de faptul că majoritatea țărilor trec acum prin valul al doilea al pandemiei, e de așteptat ca piața PC-urilor să se mențină pe creștere.

Citește și: