16 oct. 2020 | 10:10

Dacia, băgată în ședință de urgență: motorul Volkswagen care lasă orice șofer fără cuvinte

AUTO
Dacia, băgată în ședință de urgență: motorul Volkswagen care lasă orice șofer fără cuvinte

Volkswagen a reușit să surprindă industria auto de-a lungul timpului și nu doar prin modelele pe care le-a scos pe piață. Motorul de doar un litru care are capacități uimitoare e doar una dintre reușitele germanilor.

Volkswagen e cel mai mare producător auto din lume și din această postură își permite să facă multe. Așa a uimit industria auto și cu un motor la care alții doar visau sau credeau că e oricum imposibil de realizat.

E vorba de propulsorul de 1.0 litri TSI care dezvoltă nici mai mult, nici mai puţin de 272 de cai putere. E un motor în trei cilindri care dezvoltă un cuplu maxim de 270 Nm datorită unui turbocharger Monoscroll şi a unui sistem E-Booster, prezentat în 2015 la un eveniment de specialitate, scrie promotor.

Motorul Volkswagen pe care n-o să-l vezi pe Dacia

De precizat că la acea vreme se spunea că motorul nu va fi pus pe nicio mașină din portofoliul VW.  Dar se vorbea mult despre capacitatățile sale uimitoare: poate consuma cu 10-15% mai puţin decât unul de 272 CP care are capacitate cilindrică mai mare.

Inginerii Volkswagen spuneau atunci că versiunile de 95 CP / 160 Nm şi 110 CP şi 200 Nm ale aceluiaşi propulsor vor fi atât economice, cât şi suficient de nervoase pentru a mişsca modelele Polo şi Golf luate în calcul pentru a fi dotate cu așa ceva. În plus, s-a mai vorbit despre fiabilitate, fiind deja ştiute problemele propulsoarelor turbo cu capacitate cilindrică redusă, cauzate în mare parte şi de faptul că şoferii nu-şi adaptează stilul de condus la noile tehnologii.

De-a lungul timpului, germanii de la VW au venit cu multe inovații în domeniul, inclusiv noul TDI de 1.4 litri în trei cilindri, care oferă trei niveluri de putere: 80, 90 şi 105 CP, cu un cuplu maxim sănătos, între 210 şi 250 Nm. Cu o greutate şi un consum reduse, noul motor este compatibil Euro6 şi a înlocuit în gama celor de la Volkswagen motoarele TDI de 1.2 şi 1.6 litri.