Monstrul tehnologic care va revoluționa filmarea digitală: de ce este specială prima cameră 12K

Monstrul tehnologic care va revoluționa filmarea digitală: de ce este specială prima cameră 12K

Cei de la BlackMagic au deja în portofoliu câteva camere de încredere, dar tocmai au lansat un model ”accesibil” pentru a concura cu Red sau Canon. Filmează la rezoluție 12K.

În timp ce televizoarele 4K devin din ce în ce mai comune în casele tuturor oamenilor de pe mapamond, iar modelele 8K sunt dedicate celor cu buzunare foarte adânci, creatorii de camere se gândesc la ce va urma după. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca revelație majoră faptul că Blackmagic a dezvăluit prima sa cameră 12K ce poate imortaliza conținut cu 60 de cadre pe secundă.

Aproximativ patru ani s-a lucrat la senzorul proprietar din această cameră cu un preț de achiziție de 10.000 de dolari. Rezultatul este un model menit să concureze cu Canon R5 și poartă numele Blackmagic Ursa Mini Pro 12K. Creierul întregii afaceri este un senzor de 80 de megapixeli cu o rezoluție nativă de 12.288 x 6.480 de pixeli, 14 opriri de plajă dinamică (dynamic range) și un ISO 800 nativ. Senzorul integrează un număr egal de pixeli roși, verzi și albaștri.

Dacă vrei să filmezi la rezoluție 12K, poți opta până la 60 de cadre pe secundă. Cei mai avantajați vor fi însă cei care filmează 8K până la 110 cadre pe secundă sau 4K până la 220 de cadre pe secundă.blackmagic Ursa Mini Pro 12K 2

Deși ideea unei filmări 12K pare absurdă la prima vedere, senzorul generos deschide o serie stufoasă de posibilități pentru cei care vor filma la rezoluție mai mică, 8K sau 4K. Practic, dintr-un cadru 12K poți face o treabă foarte bună în stabiliza un conținut video 8K. În plus, poți comprima volumul suplimentar de informație pentru ca un clip 4K să arată și mai spectaculos.

Camera filmează într-un format proprietar Blackmagic RAW, iar creatorii sunt optimiști că este atât de bine optimizat încât poate fi editat pe majoritatea laptopurilor. Conținutul video din senzor se duce pe două carduri SD UHS-II. Va fi interesant de văzut cât de bine se va vinde, având în vedere că este semnificativ mai ieftină decât alternativele de la Canon sau Red cu specificații similare.

Citește și: