Ministerul Sănătății strică planurile primarului din sectorul 6: ce zice despre spălarea străzilor

Ministerul Sănătății strică planurile primarului din sectorul 6: ce zice despre spălarea străzilor

Primarul din sectorul 6, într-un demers heirupist, a spus că va pulveriza apă oxigenată din elicopter ca să curețe străzile. Ministerul Sănătății, pe de altă parte, a spus că dezinfectarea străzilor nu e încă un fenomen dovedit în lupta cu virusul.

Gabriel Mutu, primarul sectorului 6 din București, a spus că vrea să pulverizeze apă oxigenată din București. Ar fi în concentrație de maximum 1%. Sunt vizate toate arterele principale, bulevarde, străzi de legătură, cum ar fi bd Iuliu Maniu, bd Timişoara, bd Drumul Taberei, Crângaşi, Virtuţii, strada Braşov, bd Ghencea şi Prelungirea Ghencea, Vasile Milea şi Geniului, după care vom intra deasupra cartierelor şi pulverizăm şi acolo apă oxigenată.

El a spus căpulverizarea aeriană are avantajul că raza de acoperire e foarte mare. Costul comparativ cu acela al unei acţiuni clasice, cum ar fi spălare sau nebulizare, este cu mult mai redus.

Ministerul Sănătății a explicat

Pe 3 aprilie, Ministerul Sănătății a transmis că dezinfectarea străzilor nu ajută în lupta cu virusul așa cum s-ar crede. Totuși, străzile trebuie spălate tocmai pentru a preveni poluarea cu praful care s-ar ridica de la nvielul asfaltului.

Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale sau detergenți convenționali. Trebuie evitată producerea de praf și aerosoli.

Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului, a transmis Ministerul Sănătății.

Ca să înțelegi de ce sunt persoane care cred că apa oxigenată ar funcționa, trebuie să știi că substanța, numită științific peroxid de hidrogen, face parte din substanțele active ce pot fi folosite drept dezinfectante Totuși, produsele care se pot găsi în comerțul cu amănuntul sunt diluate (3%) și nu există studii care să arate eficacitatea acestora în distrugerea virusurilor.

Citește și: