14 oct. 2020 | 13:23

Poți face asta pe iPhone: aplicațiile speciale pe care le poți folosi

ACTUALITATE
Poți face asta pe iPhone: aplicațiile speciale pe care le poți folosi

Apple are o soluție pentru dezordinea ecranului de pornire: mini aplicațiile. În loc să descarci o aplicație, poți extrage doar o parte din ea și economisești spațiu valoros pe telefon.

Luna trecută, producătorul de iPhone a lansat “App Clips” ca parte a celei mai recente actualizări a sistemului de operare, noul iOS 14.

Funcția permite oamenilor să lanseze doar o parte a aplicației pentru a finaliza sarcini rapide, în mișcare, cum ar fi comanda la un restaurant sau închirierea unei biciclete. Asta înseamnă că, în loc să descarce o aplicație complet nouă, utilizatorii pot lansa un fragment scanând un cod QR sau atingând un link partajat prin text sau browserul web Safari.

Trendul mini aplicațiilor a ajuns și la iPhone

Pentru unii, conceptul poate suna familiar: în China, aplicația omniprezentă WeChat a oferit ceva similar de ani de zile. WeChat, condus de gigantul chinez de internet, Tencent, este adesea denumit ca fiind o “super aplicație”, acționând ca un ghișeu unic care face totul pentru utilizatori.

În ultimii ani, WeChat și-a construit din ce în ce mai mult succesul pe un ecosistem de aplicații lite, cunoscute sub numele de “mini programe”.

La fel ca “App Clips”, mini programele nu ocupă mult spațiu, astfel încât să se poată încărca rapid și să minimizeze spațiul de stocare necesar pe un telefon. Fiecare program ocupă 10 megaocteți sau mai puțin, în timp ce o aplicație de dimensiuni mari ocupă de obicei zeci sau chiar sute de megaocteți.

“Cred că toată lumea poate vedea asemănările dintre sistemele Apple și WeChat”, a declarat Xiaofeng Wang, analist senior la firma de cercetare Forrester. “În ceea ce privește inovațiile digitale orientate către consumatori, China este cu siguranță înaintea Apple”.

Tencent a introdus mini-programe pe 9 ianuarie 2017, exact la 10 ani de la lansarea primului iPhone.

Cei doi giganți tehnologici nu sunt singurii jucători care experimentează această idee.

De-a lungul anilor, alte companii au lansat inițiative similare, cum ar fi “Instant Apps” de la Google, “Snap Minis” de la Snapchat și Button, un startup din New York care conectează utilizatorii la anumite pagini din cadrul aplicațiilor.

Dar Tencent a fost primul care a făcut-o mainstream, ceea ce a determinat alte platforme chineze să urmeze exemplul, potrivit analiștilor.

Oboseala printre aplicații

Principala problemă adresată acestor programe mai mici este că majoritatea utilizatorilor nu mai vor să instaleze aplicații noi, potrivit lui Dan Frommer, fost redactor-șef la Recode și fondator al publicației tehnologice The New Consumer.

“Avem 12 ani în App Store și majoritatea companiilor – în special a marilor companii – au toate aplicații”, a spus el pe podcastul Andreessen Horowitz în iunie. “Dar oamenii nu descarcă cu adevărat o mulțime de aplicații”.

Companiile și-au dat seama că utilizatorii doresc o experiență mai simplificată din aplicații, a spus Frommer.

Este posibil ca Apple să caute o cale de a rezolva aceste probleme. Pe site-ul său pentru dezvoltatori, Apple numește App Clips “o oportunitate de a demonstra rapid valoarea aplicației dvs.”.

“Utilizatorii vor putea începe și termina o experiență din aplicația dvs. în câteva secunde”, conform Apple. “Și când au terminat, puteți oferi posibilitatea de a descărca aplicația completă din App Store”.

Spre deosebire de WeChat, funcția Apple “reduce practic limita descărcării unei aplicații mobile”, a declarat Wang, analistul Forrester. “Este ca un bilet de intrare în App Store”.