Miliarde de euro, împrumutate înainte de alegeri: când trebuie să-i dăm înapoi

Miliarde de euro, împrumutate înainte de alegeri: când trebuie să-i dăm înapoi

Cu câteva zile rămase până la alegerile parlamentare, România a mai împrumutat 2,5 miliarde de euro, într-unul dintre cei mai păguboși ani pentru viitorul acestei țări.

Viitorul țării noastre este amanetat, după cum ziceau liderii social democrați în urmă cu aproximativ o lună, într-o postare pe Facebook. Din octombrie 2019 până în octombrie 2020, ponderea datoriei din PIB a crescut de la 34,6% până la 42,8%. 85 de miliarde de lei au fost împrumutat în 11 luni sau aproximativ 17,5 miliarde de euro.

Acelui record înfiorător s-au mai adăugat în această săptămână 2,5 miliarde de euro împrumutați în două emisiuni cu promisiunea returnării în 9, respectiv 20 de ani. Emisiunea s-a produs pe 24 noiembrie, conform unui comunicat al Ministerului Finanețelor Publice. Fondurile au fost încasate miercuri, 2 decembrie.

În total am discutat de 2,5 miliarde de dolari în două părți:

  • 1 miliard euro cu maturitatea de 9 ani, cu un randament de 1.468% și o ratã de dobândã de 1.375% pe an
  • 1,5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,650% și o ratã de dobândã de 2,625% pe an.

Conform datelor furnizate de minister, baza investiționalã a tranzacției a fost diversificatã atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al tipurilor de investitori. În ambele tranșe se observã preponderența investitorilor de tip “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat și bãnci comerciale și participarea în proporție de peste 50% a marilor investitori activi pe piețele internaționale de capital din SUA, Marea Britanie și Germania în ambele tranșe.

Dacă ai o curiozitate în ceea ce privește sursa banilor, aceștia au venit din mai multe colțuri ale lumii, dar, într-o proporție impresionantă, de 19%, sunt de la investitori români. Pentru maturitatea de 9 ani (cu scadențã la 2 decembrie 2029), aceasta a fost urmãtoarea: SUA 27%, Marea Britanie 19%, România 19%, Germania 9%, restul CEE 7%, Țãrile Nordice 5%, Austria și Elveția 5%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 2% și Asia 1%. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie 43%, SUA 18%, România 11%, Germania 5%, Austria și Elveția 5%, Țãrile Nordice 4%, Franța 3%, restul CEE (exclusiv România) 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 3%, Asia 1% și restul regiunilor 1%.

Tranzacția a fost intermediatã de cãtre Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V. , J.P. Morgan Securities PLC și UniCredit Bank AG.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI