Miliardari, pe bandă rulantă: situația șocantă din China confirmă că a devenit imună la pandemie

Miliardari, pe bandă rulantă: situația șocantă din China confirmă că a devenit imună la pandemie

Aproximativ 5 miliardari noi în dolari sunt generați în fiecare săptămână în China, într-o perioadă care trădează o revenire bruscă în urma pandemiei.

La fel ca în fiecare colț al mapamondului, economia Chinei a fost lovită grav de pandemie. Din fericire pentru finanțele chineze, tot mai multe companii noi sunt listate la bursă, iar datorită inovației de care dau dovadă, prețul acțiunilor a crescut într-un ritm uimitor, conform Reuters.

Cea mai recentă versiune a raportului Hurun, o oglindă a celor mai bogați chinezi, ilustrează în mod clar că averea totală a acestora a ajuns la 4000 de miliarde de dolari. Valoarea respectivă, ca referință, este mai mare decât întreaga economie a Germaniei. Doar în ultimul an, bogații cu pricina au mai pus 1500 de miliarde ”la saltea”, mai mult decât în ultimii cinci ani împreună. Nivelul este echivalent cu jumătate din PIB-ul Marii Britanii.

„Lumea nu a văzut niciodată atâta bogăție creată în doar un an. Antreprenorii Chinei au dus-o mai bine decât așteptările. În ciuda Covid-19, aceștia au ajuns la niveluri record‟, spune Rupert Hoogewerf, președintele Hurun.

În ceea ce privește dispersia miliardarilor chinezi pe zone, jumătate dintre ei trăiesc în șase orașe, Beijing, Shenzen, Shanghai, Hangzhou, Guangzhou și Suzhou, conform Hurun. La fel de interesant este faptul că nu doar directorii de companii ocupă poziții privilegiate în topul miliardarilor. În schimb, 137 dintre cei mai bogați chinezi activează în doar zece companii.

Pentru al treilea an consecutiv, cel mai bogat chinez este Jack Ma, fondatorul gigantului online Alibaba. Averea acestuia a crescut cu 45%, până la 58,8 miliarde de dolari deoarece o altă companie a sa, Ant Group, urmează să se listeze pe bursele din Hong Kong și Shanghai în această lună la valori-record. Ca referință, Ant deține Alipay, cel mai procesator de plăți din lume, cu 900 de milioane de utilizatori.

Pe locul doi în top se află Pony Ma, fondatorul Tencent, supranumit Facebook-ul Chinei. Printre altele, acesta este și cel mai mare dezvoltator de jocuri vdeio din lume. Avea lui Pony Ma este de 57,4 miliarde de dolari, în creștere cu 50%.

În cazul în care îți ține însă de cald acest detaliu, este important de reținut că miliardarii din SUA continuă să depășească chinezii, conform unui raport al băncii elvețiene UBS împreună cu firma de consultană PwC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: