Mii de români vizați de decizia Guvernului: 2.500 de lei, ajutor de la stat. Cine primește?

Mii de români vizați de decizia Guvernului: 2.500 de lei, ajutor de la stat. Cine primește?

Guvernul are în vedere un plan prin care să susțină mii de români care au probleme cu stabilitatea în piața muncii. Cabinetul condus de Ludovic Orban ia în calcul să ofere și un ajutor de 2.500 de lei.

Guvernul se reuneşte pe 9 iulie, de la ora 17, într-o ședință. Pe ordinea de zi e și discuția despre ajutorul financiar pentru români care muncesc sezonier sau sunt zilieri.

„Cei care desfăşoară munca sezonier 41,5% din costul salarial aferent zilelor lucrate, nu mai puţin de 45% din salariul mediu brut. E vorba de cei care au contracte individuale de muncă. Nu în ultimul rând, o propunere la care lucrăm împreună, ne adresăm şi celor care desfăşoară activităţi de telemuncă, evaluăm posibilitatea să se acorde un sprijin financiar de 2.500 de lei pentru fiecare angajat, pentru echipamente de muncă.”
Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Alexandru a susținut că primul act normativ vizează ca, în situaţii excepţionale, de urgenţă, plata pentru munca flexibilă să fie împărţiţi între angajator şi stat. Totodată, vizează și o reducere a timpului de lucru.

„Am trecut deja la cealaltă măsură avută în vedere, acoperirea de 35% în remuneraţia celor care lucrează în domenii de tip zilieri, tot din domeniile agricultură, tursim, organizări de evenimente şi HoReCa. Bonusul se acordă lunar acelor zilieri care desfăşoară munca proporţional, nu  mai puţin de patru ore lucrate”, a adăugat ministrul.

Propunerea vizează modificarea timpului de lucru. Aceasta ar urma să fie comunicată salariatului cu cel puţin trei zile înainte. Iar angajatorul are obligaţia să anunţe și sindicatul. Măsura se aplică doar în câteva domenii: agricultură, turism, organizări evenimente şi HoReCa.

Schimbările propuse ar viza completarea Codului Muncii

Conform ministrului, propunerea e să completeze Codul muncii. „Îmi menţin propunerea ca prin OUG pe care o iniţiem, pentru ca în situaţii de urgenţă, situaţii excepţionale venim cu următoarele măsuri: plata pentru munca flexibilă se va împărţi între anagajator, 50% şi stat, care va acoperi 50% din salariul brut”, a transmis aceasta.

„Ne gândim la o perioadă de implementare până la sfârşitul anului sau trei luni, după cum o să ne daţi semnale dvs. în acest sens. Mecanismul este decontare. Avem în vedere ca măsura să se adreseze şi persoanelor independente, profesioniştilor, celor care lucrează în alte forme de muncă.”
Violeta Alexandru

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: