20 nov. 2020 | 16:13

Mii de români, vizați de anunțul Banca Transilvania: e vorba de multe miliarde de lei. Cine le controlează?

BANI
Mii de români, vizați de anunțul Banca Transilvania: e vorba de multe miliarde de lei. Cine le controlează?

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România şi cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească are circa 32.600 de români ca investitori direcţi, după cum arată cel mai recent raport trimestrial al băncii de la Cluj.

Banca Transilvania tranzacţionează direct acţiuni ale băncii prin intermediul bursei de valori.

Românii investesc direct prin Banca Transilvania

Numărul de investitori corespunde unei ponderi de 20,9% din capitalul social al instituţiei de credit cu o valoare de piaţă de circa 11,8 miliarde de lei. Spre comparaţie, numărul acţionarilor persoane fizice străine este de 748 de investitori în total, adică 1% din capitalul social.

Pe de altă parte, fondurile de pensii private din cadrul Pilonului II, au o pondere de 48,6% din capitalul social al băncii, fiind în număr de 663 de investitori în total, potrivit datelor din raportul trimestrial al băncii.

La această categorie intră și aproape 8 milioane de viitori pensionari ai României, adică cei care contribuie la un fond de pensie privată, fiind astfel investitori indirecţi.

Cele cinci SIF-uri existente în România (Societate de Investiții Financiare) – SIF Banat Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) și SIF Oltenia (SIF5) – au o pondere de aproximativ 18% din capitalul social al băncii de la Cluj.

Acestea au ajuns pe locul doi în clasamentul celor mai mari acţionari, pe primul loc urcând fondurile de pensii din cadrul Pilonului II, care aveau circa 21,6%, în iunie 2020, cele mai recente date disponibile.

Şi investitorii persoane juridice dețin o pondere semnificativă din capitalul social al băncii de la Cluj, respectiv 29,4%, fiind în număr de 249 de acţionari în total.

Banca Transilvania înregistrează de la începutul anului 2020 o lichiditate de 2,7 miliarde de lei la Bursa de la Bucureşti. Cu toate acestea, ca randament, atât cu acţiuni gratuite şi dividende, înregistrează minus 11,6%, după cum arată datele BVB. Spre comparaţie indicele BET-TR a scăzut cu 6,7%.