Ce se întâmplă dacă folosești Windows 7 în continuare

Ce se întâmplă dacă folosești Windows 7 în continuare

Microsoft renunță luna aceasta la suportul pentru Windows 7, însă mulți utilizatori nu au luat încă în seamă avertistmentele companiei.

Acest sistem de operare a fost unul dintre cele mai importante versiuni oferite de Microsoft până acum. În doar puțin peste un an a depășit versiunea XP în ceea ce privește popularitatea. Până în 2018, la apariția Windows 10, a deținut titlul de cel mai popular sistem de operare din lume.

A fost lansat în 2009 iar acum, după zece ani, Microsoft a decis să întrerupă suportul pentru Windows 7. Va începe să facă asta odată cu 14 ianuarie 2020.

Până acum, compania a trimis periodic notificări utilizatorilor care nu au renunțat încă la această versiune a sistemului de operare. Pe 15 ianuarie, va trimite fiecărui utilizator câte o notificare pe tot ecranul, pentru a se asigura că informația ajunge la toată lumea.

Ce riscă utilizatorii care continuă să folosească Windows 7

Totuși, ce înseamnă faptul că Microsoft nu va mai oferi suport pentru acest OS?

În esență, utilizatorii îl vor putea folosi în continuare, numai că acesta nu va mai primi actualizări de software de la Microsoft. Acest lucru înseamnă că nu va mai primi update-uri și nici patch-uri de securitate. Asta îi va lăsa pe toți cei care vor continua să folosească Windows 7 mult mai vulnerabili în fața problemelor de securitate. Printre altele, vei fi susceptibil la viruși și malware.

Partea proastă e că o cantitate uriașă de utilizatori continuă să folosească această versiune învechită a sistemului de operare. Potrivit unui studiu realizat de Kaspersky, milioane de computere încă rulează cu versiunea mai veche de Windows.  47% dintre companiile mici și mijlocii folosesc această versiune a sistemului de operare și 38% dintre consumatori. Partea și mai gravă e că și instituții mai importante încă folosesc sistemul de operare. National Health Service din Martea Britanie a anunțat în iulie că aproximativ un milion dintre computerele organizației folosesc versiunea de Windows 7.

Microsoft recomandă tuturor utilizatorilor să treacâ cât mai repede la versiunea Windows 10.