23 ian. 2020 | 09:14

Microsoft se îmbogățește din Windows 7: suma fabuloasă pe care o plătesc nemții anual

ACTUALITATE
Microsoft se îmbogățește din Windows 7: suma fabuloasă pe care o plătesc nemții anual

Microsoft a încetat de curând suportul tehnic oficial pentru Windows 7, dar va continua să câștige o sumă semnificativă de bani de pe urma vechiul sistemul de operare.

În mod oficial, începând cu 14 ianuarie 2020, sistemul de operare Windows 7 a ajuns la sfârșitul vieții sale. Din acel moment, nu mai beneficiază de nicio actualizare de securitate și, dacă vei continua să-l utilizezi, te vei expune la numeroase probleme de securitate. Existau de mult timp avertismente în acest sens, iar publicul a avut cel puțin un an pentru a face tranziția la Windows 10. Ca de fiecare dată însă, sunt mulți cei care au amânat upgrade-ul.

Printre instituțiile aflate în pericol pentru că nu au trecut de la Windows 7 la Windows 10 se numără Ministrul Federal German. Acesta are aproximativ 33.000 de sisteme care rulează Windows 7. Pentru ca acestea să nu pună în pericol activitatea guvernului din cauza vulnerabilităților de securitate, nemții vor achita o taxă de 887.000 de dolari către Microsoft. Suma va reprezenta contravaloarea actualizărilor de securitate pe o perioadă extinsă de timp.

Astfel de update-uri reprezintă de mult timp o sursă foarte profitabilă de venit pentru Microsoft. Încă de la încetarea suportului pentru Windows Xp, gigantul din Redmond a taxat agresiv instituțiile și companiile care doreau să beneficieze în continuare de actualizări de securitate.

Modul în care se calculează tariful, conform celor de la ZDNet, este cât se poate de simplu. Compania americană va taxa 50 de dolari per computer pentru oferirea de actualizări. Acel preț va crește semnificativ în fiecare an adițional în care se dorește acest serviciu. Când vorbim de zeci de mii de computere, este evident că modelul de business la Microsoft este unul foarte profitabil. Partea tristă este că foarte multe organizații de pe mapamond se află într-o situație similară cu cea a guvernului german, dar nu își permit toți să plătească acea sumă companiei fondate de Bill Gates. În consecință, așa se ajunge la infecții în masă precum cele cu ransomware-ul WannaCry.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele