19 dec. 2020 | 15:47

Microsoft măsoară eficiența ședințelor într-un mod terifiant: de ce nu e o idee proastă

ACTUALITATE
Microsoft măsoară eficiența ședințelor într-un mod terifiant: de ce nu e o idee proastă

Dacă ai participat vreodată la o ședință și ai știut foarte bine că ar fi trebuit să se încheie de mult timp, exact acel timp vrea să-l măsoare Microsoft într-o manieră complexă.

Indiferent unde lucrezi, atâta timp cât activitatea ta zilnică implică multe ore pierdute prin ședințe, este improbabil să le fi văzut pe toate ca fiind eficiente. Uneori, cineva pare că ațipește, altcineva se joacă pe telefon, când o altă persoană stă cu brațele încrucișate și se uită în vid.

Pentru a preveni astfel de situații, conform unui patent înaintat de Microsoft, compania americană va măsura calitatea interacțiunii dintre oameni. Un sistem computerizat bazat pe rețele neurale va putea să dea o notă întâlnirilor în funcție de limbajul corporal al participanților, a expresiilor faciale, a numărului de participanți, dar și a condițiilor ambientale. În această categorie intră detalii precum timpul zilei în care are loc ședința, temperatura și nu numai. De exemplu, dacă participanții stau cu ochii în telefoane, este clar că timpul alocat acelei ședințe este risipit.

Din câte se pare, efortul Microsoft este de a măsura calitatea ședințelor atât când participanții se află în aceeași cameră, cât și în cazul întâlnirilor online. În acest scop, se vor utiliza un mix de camere și senzori care vor măsura particularitățile menționate mai sus.

Ca să nu ”vadă” doar probleme, ci să ofere și soluții, mecanismul Microsoft, după ce va citi oamenii și va da note ședințelor, va genera recomandări pentru întâlniri mai productive. Va estima cu precizie elvețiană care sunt orele mai bune pentru astfel de interacțiuni, va recomanda locații și, nu în ultimul rând, va atrage atenția asupra unor persoane problematice.

Deși sună destul de terifiant întregul sistem patentat de Microsoft, nu este clar dacă se va materializa vreodată. Gigantul din Redmond se străduiește de mult timp să optimizeze activitatea la birou, dar este greu de apreciat dacă angajați vor tolera o astfel de încălcarea a inimității. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele