Microsoft începe lupta cu autoritățile americane: poliția nu va mai avea acces la recunoașterea facială
Până de curând, autoritățile aveau acces la mecanisme avansate de recunoaștere facială datorită tehnologiilor dezvoltate de Amazon și Microsoft. Acum, ambele companii au tăiat accesul poliției la acele tehnologii.
În contextul protestelor împotriva poliției, Microsoft a decis în urmă cu scurt timp să meargă pe urmele Amazon și să încheie brusc un contract foarte important cu poliția americană. Consecințele acelui gest care îl va costa scump pe gigantul din Redmond este tăierea accesului poliției americane la tehnologia de recunoaștere facială dezvoltată de creatorii Windows.
Co scopul prevenirii abuzurilor de către autoritățile americane și pe fondul protestelor masive din SUA împotriva violenței poliției, decizia Microsoft este doar una dintre consecințele situației tensionate de peste ocean. „Nu vom vinde tehnologia noastră de recunoaștere facială instituțiilor care aplică legea din SUA chiar acum și până nu există o legislație federală puternică bazată pe drepturile omului, nu vom vinde această tehnologie pentru aplicarea legii „, a declarat Brad Smith, un înalt oficial Microsoft la o masă rotundă găzduită de Washington Post.
Dincolo de tăierea imediată a accesului la recunoaștere facială, inginerii Microsoft lucreaază acum la definierea mai multor sisteme menită să prevină abuzul, chiar și de către alte entități. „În ultimii doi ani ne-am concentrat pe dezvoltarea și punerea în aplicare a principiilor solide care să ne ajute în utilizarea recunoașterii faciale și am solicitat în mod repetat o reglementare guvernamentală puternică”, a spus Smith.
Din cauza lipsei unei legislații bine definite, Microsoft colaborează cu alte câteva companii de tech cu scopul de ”a consolida procesele de revizuire pentru clienții noștri care doresc să utilizeze această tehnologie la scară largă „.
Anunțul celor de la Microsoft vine la aproximativ două zile după ce Amazon a decis să interzică poliției să mai folosească programul său de recunoaștere facială Rekognition pentru cel puțin un an. Întreruperea a fost făcută tot în speranța că, între timp, Congresul va defini și va pune în aplicare măsuri pentru prevenirea abuzului.
Timnit Gebru, lider al echipei Google pe tema folosirii etice a inteligenței artificiale, spune pentru New York Times că tehnologia este mult prea periculoasă în prezent, astfel încât să fie lăsată pe mâna forțelor de ordine.