Microsoft acuză Rusia și Coreea de Nord că au încercat să fure date despre vaccin
Microsoft a spus că a „detectat atacuri cibernetice de la trei actori ai statului național care vizează șapte companii importante implicate direct în cercetarea vaccinurilor și tratamentelor pentru COVID-19”, potrivit unei postări pe blog a gigantului software. Aparent, hackerii care au încercat să fure date despre vaccin provin din Rusia și Coreea de Nord.
„Obiectivele includ companii farmaceutice de vârf și cercetători în vaccinuri din Canada, Franța, India, Coreea de Sud și Statele Unite”, se arată în postarea de pe blog.
Hackerii ruși ar fi folosit „încercări de conectare prin spargeri de parole, pentru a fura acreditările de conectare”, conform declarației, în timp ce hackerii nord-coreeni foloseau „tehnica spear-phishing pentru furtul de acreditări, trimițând mesaje cu descrieri de posturi fabricate pretinzând a fi un recrutor”.
Microsoft susține că instrumentele de securitate incluse în produsele sale au ajutat la evitarea „majorității acestor atacuri”.
Rusia și Coreea de Nord s-ar alătura unei liste în creștere a țărilor care se presupune că sunt implicate în încercările de a pune mâna pe cercetarea biomedicală despre pandemie. În mai, oficialii americani au declarat pentru The Wall Street Journal că hackerii chinezi și iranieni vizează eforturile SUA de a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului.
De asemenea, în iulie, Departamentul Justiției a acuzat doi cetățeni chinezi de piratarea sistemelor informatice pentru a fura informații despre vaccinurile COVID în numele guvernului chinez.
Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a acuzat, de asemenea, Kremlinul că a vizat dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului în iulie. Rusia a respins prompt acuzațiile.
Când revine viața oamenilor la normal: creatorul vaccinului Pfizer face un pronostic informat
Unul dintre cercetătorii din spatele vaccinului creat de Pfizer – BioNTech a dat de curând un interviu pentru BBC. Printre informațiile oferite, a spus când va reveni viața noastră la normal, în opinia lui.
Ugur Sahin este cofondator al BioNTech și, în opinia sa, după distribuirea în masă a noului vaccin se așteaptă la înjumătățirea ratei de transmitere a virusului, ducând la o reducere semnificativă a numărului de cazuri. Acest lucru se va întâmpla pe parcursul verii viitoare, iar dacă nu apar alte mutații ale virusului distribuite la scară largă, viața ar trebui să revină la normal în iarna viitoare, peste aproximativ un an.