18 feb. 2020 | 12:39

Miami Bici – Filmul românesc căruia să-i dai o șansă într-o duminică la mall

ACTUALITATE
Miami Bici - Filmul românesc căruia să-i dai o șansă într-o duminică la mall

Miami Bici e un film asumat. Și, pentru că nu vrea să pară altceva decât este, arată ca un film vizionabil. Ca să nu mai zici că românii fac doar filme plictisitoare.

După anii 2000, regizori precum Cristian Mungiu și Cristi Puiu au creat, după părerea multora, noul val românesc. Adică o nouă abordare în cinematografia românească, o rețetă neorealistă, în care satira e mixată cu ridicolul și cutumele cu sistemele corupte. Cristi Puiu lua „Un Certain Regard” la Cannes pentru Moartea domnului Lăzărescu, iar Mungiu câștiga „Palme d’Or” cu drama 432 – 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile.

În ultimele două decenii, din cinematografele românești nu au lipsit abordările mai relaxate, filme mainstream, create fix pentru a aduce oameni în cinema și fără pretenții de a câștiga premii la festivaluri internaționale. Multe dintre ele s-au dovedit a fi un eșec. Au sfârșit să fie difuzate, extrem de repede, pe posturi de televiziune în zilele de weekend. Unele au ajuns chiar pe YouTube.

A fost însă o perioadă în care internetul nu se dezvoltase atât de tare, iar în strategiile de marketing pentru o astfel de producție nu erau cuprinși și influencerii. Lumea s-a mai schimbat, între timp. La fel și abordarea.

2019 a fost marcat de succesul incredibil pe care l-a avut 5Gang The Movie. Succes măsurat în număr de spectatori care au plătit bilet pentru a-l vedea în cinema. Așa că lansarea unui alt film din aceeași zonă ca Miami Bici era inevitabilă.

Care-i treaba cu Miami Bici

Miami Bici e un film produs Matei Dima (BRomania), care a regizat filmul 5Gang, și de Codin Maticiuc. Cei doi joacă și rolurile principale în acest film. Regia e semnată de Jesus del Cerro.

Producătorii susțin că este filmul independent românesc ce a avut parte de cele mai mari costuri de producție. Undeva la un milion și jumătate de euro, după spusele lor. După cum vezi în trailer, s-a filmat cel mai mult în Miami și foarte puțin în România și-n studiourile Buftea.

Povestea e una simplă care poate fi încadrată în categoria „American dream”. Doi băieți care n-au de niciunele prin România (lucrează într-o spălătorie auto), prieteni din copilărie după cum o să afli din debutul filmului, se gândesc să plece „pă America” pentru a face bani.

Matei Dima îl interpretează pe Ion (zis și Bilă), iar Codin Maticiuc e Ilie (zis și Piciu). Niște porecle cu care pare că au rămas din copilărie.

Unul dintre ei lasă acasă o parteneră de viață care susține că este gravidă, celălalt vrea doar distracție. Ambii, însă, vor să se îmbogățească rapid. Ajung la Miami unde se angajează să facă diverse lucruri pentru un român stabilit acolo. Intră în diverse probleme dar, ca la orice comedioară de acest fel, trebuie să te aștepți că totul se termină cu bine.

Povestea filmului e axată, evident, pe cele două personaje principale, dar mai apar în film Florin Piersic Jr., Letiția Vlădescu și niște actori străini. Un scenariu deloc complicat, dar care nu deranjează tocmai pentru că nu vrea să demonstreze nimic.

Glumele – majoritatea previzibile și facile, restul simpatice –  apar aproape în fiecare cadru. Iar producătorii s-au asigurat că acestea prind la un număr cât mai mare de oameni.

Un film vizionabil

Spuneam, la începutul articolului, că filmul nu vrea să demonstreze altceva decât este. E un film care arată fix ca o comedioară din afară și chiar reușește în mare parte.

Are un umor care să prindă la hipsterii din Control cu abonament la Festivalul Filmelor de la Cannes din București? Categoric nu, nu ăla-i publicul țintă. Dar dacă te-ai uitat vreodată la vreo comedie cu Adam Sandler, care nu trece de un rating de 6 pe IMDB, s-ar putea să nu observi mari diferențe.

Filmele alea făcute peste ocean chiar aduc milioane din încasări.

Miami Bici reușește să fie un film vizionabil pentru că nu prea forțează limitele și nu caută să demonstreze nimic. Producătorii au vrut doar să vină lumea la cinema și să se râdă în sală. Nu se vrea motivațional, acel „American dream” nu e despre cum să muncești pe brânci ca să te realizezi, ci despre cum să te îmbogățești rapid fără să faci prea mare lucru.

Dacă te și distrezi în același timp, cu atât mai bine. La un moment dat, Bilă și Piciu pun mâna pe vrei 50.000 de dolari și decid să-i cheltuie inteligent. Dacă nu te-ai gândit până acum cum sună înjurăturile din limba română în limba engleză, pregătește-te să afli. Dacă te-ai întrebat, n-o să te mire nimic.

Nu e un film cu care să te iei în serios. Pentru că nici cei care l-au făcut nu s-au luat în serios. Au filmat, s-au distrat și au livrat un film de comedie. Ingredientele sunt tipice acestei rețete: piscină, băuturi fine, fete frumoase, băieți răi, băieți buni, împușcături și sex. E o omletă bună. Nu e ca și cum ai avea poftă de omletă în fiecare zi, dar nu e ca și cum ți-ai zis că nu mai mănânci în viața ta omletă.

Miami Bici are rating 15+ și are premiera în cinematografe pe 21 februarie. Scenariul e semnat de Alex Coteț și Codin Maticiuc.