24 sept. 2020 | 08:20

Meteoriții de pe Marte ar putea oferi o explicație despre procesele prin care a trecut planeta roșie

ACTUALITATE
Meteoriții de pe Marte ar putea oferi o explicație despre procesele prin care a trecut planeta roșie

În ciuda pandemiei, NASA a lansat roverul Perseverance pe Marte, în iulie, din Cape Canaveral, Florida. Misiunea sa centrală va fi să caute dovezi ale vieții anterioare pe Marte.

O componentă interesantă a rover-ului este un burghiu specializat care va colecta probe de rocă și sol pentru a fi stocate, de pe suprafața lui Marte. Dacă totul merge conform planului, probele vor fi recuperate de o viitoare misiune în 2031 și, pentru prima dată, materialul de pe Marte va fi readus pe Pământ pentru analiză.

Toți meteoriții marțieni s-au format în urmă cu milioane de ani, când asteroizii și alte roci spațiale s-au ciocnit pe suprafața lui Marte cu suficientă forță pentru a scoate bucăți din scoarța sa pe orbită. Uneori, aceste fragmente de rocă, care plutesc în spațiul cosmic, pătrund în atmosfera Pământului, unde gravitația le atrage.

Meteoriții aterizează peste tot pe Pământ, dar sunt cel mai ușor de găsit în deșerturile calde sau reci, unde lipsa de vegetație și alte roci îi ajută să iasă în evidență. Meteoriții marțieni sunt rari: pe Pământ au fost găsite doar 261 de bucăți, comparativ cu 63.758 de meteoriți non-marțieni catalogați în prezent, majoritatea provenind din centura de asteroizi.

Meteoriții marțieni au fost recuperați de peste tot în lume, inclusiv din Antarctica, nord-vestul Africii, Chile, Statele Unite, India, Nigeria, Mali, Mauritania, Brazilia și Oman. În prezent, oamenii de știință pot obține meteoriți marțieni pentru studiu în două moduri: fie de la dealeri privați, fie din colecția Antarctic Search for Meteorites.

Cum ajung rocile de pe Marte pe Pământ

Programul ANSMET este finanțat atât de NASA, cât și de National Science Foundation. Antarctica este un loc minunat pentru a observa meteoriți datorită omniprezenței gheții. Chiar mai bine, meteoriții tind să fie prinși în floarea de gheață în mișcare care se acumulează la baza lanțurilor montane, unde deseori reapar la suprafață.

În fiecare an, din 1976, ANSMET a trimis o echipă formată din opt oameni de știință și alpiniști voluntari în Antarctica în decembrie și ianuarie pentru a vâna meteoriți.

Oamenii de știință pot cumpăra, de asemenea, meteoriți de la dealeri privați de încredere. Meteoriții marțieni sunt scumpi, totuși, de obicei rulează în medie în jur de 1.000 de dolari pe gram. Majoritatea meteoriților marțieni sunt găsiți de nomazi în deșertul saharian, în principal în Maroc. Localnicii au fost instruiți să găsească meteoriți căutând prezența unei cruste de fuziune pe o piatră, care se formează atunci când exteriorul meteorului se topește la intrarea în atmosfera Pământului.

Inițial, oamenii de știință au analizat buzunarele de gaze din mineralele meteoriților și le-au comparat cu atmosfera cunoscută de pe Marte, care a fost stabilită de roverii Viking ai NASA în 1976. Când gazele s-au potrivit perfect, oamenii de știință au putut concluziona că meteoritii provin de pe Marte.

Cum se determină dacă un meteorit e de pe Marte

Cu toate acestea, începând cu anii 1990, oamenii de știință au început să folosească tehnici mai ieftine și mai ușoare pentru a determina proveniența marțiană, cum ar fi compozițiile izotopice de oxigen, care sunt ca niște coduri de bare atomice care sunt unice pentru fiecare planetă.

Din păcate, mulți oameni de știință nu știu exact proveniența meteoriților, dar mulți lucrează pentru a-și da seama. Unii au putut determina diferitele vârste ale rocilor. Încă nu știm sigur dacă miezul lui Marte este lichid sau nu, dar meteoriții ne informează despre cum și când s-au format vulcani pe planetă.

Roverul Perseverance al NASA va explora o zonă numită craterul Jezero. Este probabil ca anumite roci, create de activitatea vulcanică, să fie prezente, așa că va fi cu adevărat interesant să se studieze istoria craterului, care s-a format în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani. Craterul Jezero conține, de asemenea, două delte mari, unde cercetătorii se așteaptă să găsească sedimente care au fost odată transportate și depozitate de râurile care au existat cu mult timp în urmă.

Pentru oamenii de știință care studiază geologia marțiană, obținerea de eșantioane diverse dintr-o locație cunoscută a câmpului  va spori foarte mult înțelegerea nucleului lui Marte, a istoriei climatului său și a vieții potențiale care ar fi putut exista odată acolo.