21 mart. 2020 | 18:08

Mesajul RO-ALERT de care românii ar trebui să țină cont: „RĂMÂNEȚI în casă, pe cât posibil!”

ACTUALITATE
Mesajul RO-ALERT de care românii ar trebui să țină cont: „RĂMÂNEȚI în casă, pe cât posibil!”
Sursa foto: Raed Arafat la conferința de presă din 15 septembrie 2018, când a prezentat sistemul RO-ALERT (aici cu un telefon cu Android). FOTO Inquam Photos / Mircea Manole

Ai putea spune că s-a ajuns într-o situație absurdă. În ciuda avertismentelor din ultima vreme și a dezastrului din Italia, românii n-au ținut cont. Pe 21 martie, au ieșit din case aproape ca într-o zi obișnuită. Autoritățile au transmis, în încercarea de-a opri astfel de demersuri, un mesaj prin serviciul RO-ALERT.

Mesajul transmis prin RO-ALERT e disponibil mai jos

ro alert mesaj alerta

În cazul în care ți se pare o glumă starea de urgență, sunt câteva detalii de care trebuie să ții cont. Inițial, nici Italia nu avea foarte multe cazuri. Situație în care se regăsește și România. Totuși, virusul poate trece foarte ușor de la persoane tinere, eventual asimptomatice, la cele vulnerabile. Tocmai de aceea a apărut și îndemnul de-a sta mai mult în casă în perioada asta.

Distanțarea socială e cea care poate limita răpândirea virusului. Deocamdată, pe 21 martie la ora 13, pe teritoriul României, au fost confirmate 367 de cazuri de persoane infectate. La ATI, în acest moment, sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.207 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 55.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Ce să faci ca să contribui la limitarea răspândirii (după cum se spune și în mesajul RO-ALERT)

Evită zonele aglomerate unde esti expus la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic.

Limitează la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

Evită atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

Păstrează o distanță semnificativă, de 2 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care ești în transportul în comun încearcă să nu stai față în față cu alte persoane.

Folosește, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul îți permite, folosește intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

Limitează folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți online. Totodată, optează pentru munca de acasă, ca să limitezi expunerea.

Ține cont că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

Reguli de igienă – de respectat cu strictețe

  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată
  • Folosește prosoape de hârtie, de preferat, ca să te ștergi
  • Nu-ți atinge ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
  • Dacă strănuți sau tușești acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință. Apoi aruncă-l
  • Dezinfectează frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intri în contact, atât acasă, cât și la locul de muncă
  • Aerisește de mai multe ori pe zi încăperile în care lucrezi sau locuiești de-a lungul zilei
  • NU bea lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosi aceleași tacâmuri
  • Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul tău, în cazul în care ai simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie
  • Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura
Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele