Marele exod | Cum a pierdut România 100.000 de locuitori într-un singur an
România se confruntă, ca multe alte țări, cu o criză demografică, una care pune presiune pe mulți piloni economici. Într-un singur an, țara noastră a pierdut nu mai puțin de 100.000 de locuitori.
România a pierdut, în ultimul an, nu mai puțin de 100.000 de locuitori, arată datele oficiale prezentate de INSSE. Potrivit statisticii oficiale, la 1 ianuarie 2020, România avea oficial o populație rezidentă de 19.318.000 de persoane, în scădere cu 96.500 comparativ cu perioada similară a anului trecut.
O treime dintre cei aproape 100.000 de locuitori au emigrat definitiv în 2019.
De precizat, însă, că astea sunt doar cifrele oficiale, adică sunt menționați acolo cei care au decedat sau care au plecat din țară în mod legal, declarând acest lucru. Numărul neoficial ar putea fi chiar mai mre.
Marele exod al românilor
Printre principalele cauza ale situației în care s-a ajuns se numără și sporul natural negativ. Astfel, numărul persoanelor decedate a depășit numărul născuților vii cu 73.630 de persoane. Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (121 persoane vârstnice la 100 de tineri). 54,1% din populație locuiește în mediul urban, în scădere ușoară (0,1%) comparativ cu 2019.
Ponderea populaţiei de 0-14 ani a înregistrat o scădere de 0,1%, în timp ce ponderea populaţiei de 65 ani şi peste a continuat să crească.
E o situația care pune, în primul rând, presiune pe fondul de pensii și piața muncii. Practic, cei vârstinici nu mai au asigurate pensiile pentru că tinerii care aleg să rămână în România sunt tot mai puțini. Aici ajungem, de fapt, la a doua cauză – migrația.
Soldul migraţiei internaţionale în anul 2019 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu aproape 31 mii persoane. Urmărind migrația temporară, INSSE arată că în cursul anului 2019 au părăsit România 229.473 de persoane și au venit sau s-au întors în România doar 198.882 de persoane.
60% dintre cei care au părăsit țara (temporar sau definitiv) au vârste cuprinse între 20 și 44 de ani.
Natalitatea, o problemă în toată Europa
România nu e singura țară care se confruntă cu o criză demografică.
Un studiu recent arată că, până în 2100, populația s-ar putea înjumătăți în 17 țări europene. Primele pe lista cu probleme grave de natalitate sunt Spania și Italia. Într-o situație aproape la fel de gravă se află însă Polonia și Portugalia. Acestea sunt însă doar câteva țări a căror populație va scădea cu 50% până în 2100, conform raportului publicat în revista medicală The Lancet.
Studiul care a ajuns la această concluzie a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington și include previziuni triste pentru un total de 23 de țări din întreaga lume.
„Secolul 21 va vedea o revoluție în istoria civilizației noastre umane. Africa și lumea arabă ne vor modela viitorul, în timp ce Europa și Asia vor suferi o diminuare a influenței lor. Până la sfârșitul secolului, lumea va fi multipolară, puterile dominante fiind India, Nigeria, China și SUA. Va fi cu adevărat o lume nouă, una pentru care ar trebui să ne pregătim de acum”, a explicat Richard Horton, redactor la Lancet.