Produsul inedit pe care această țară îl ia în calcul pentru coșul minim de consum e perfect pentru aceste vremuri
Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii (Office for National Statistics-ONS) a decis anul acesta să adauge difuzoarele inteligente în coşul minim de consum, o colecţie de bunuri şi servicii pe baza cărora se calculează consumul şi inflația.
Coşul este actualizat în fiecare an în funcţie de obişnuinţele de consum ale cetăţenilor britanici. La ultima actualizare, în “coşul de produse” al britanicilor au fost adăugate încă 16 produse, au fost modificate alte 16, iar 10 au fost scoase. În total, coșul cuprinde o colecție de 694 de produse şi servicii.
Consumul de tehnologie este mai mult decât obișnuit pentru britanici
Nu este totuși de mirare că Marea Britanie a inclus aceste dispozitive în coșul minim de consum.
Începând cu anul 2014, coşul de produse conține servicii precum Netflix şi Amazon Instant Video, iar din 2015, ONS a adăugat în această colecţie şi serviciile de streaming muzical precum Spotify, Apple Music sau YouTube Music.
În acelaşi coş se mai găsesc şi alte gadgeturi şi produse digitale precum aplicaţii, jocuri, ţigări electronice şi căşti audio.
În schimb, plicurile poştale, DVD-urile şi CD-ROM-urile au fost eliminate la ultima actualizare, din pricina scăderii necesității acestora.
Cum se descurcă România în această privință?
După ce Parlamentul a votat legea care modifică legislația în vigoare referitoare la aprobarea unui coș minim de consum lunar, legea a fost atacată la Curtea Constituțională.
Ulterior, legea a fost declarată constituțională, valoarea coșului minim de cumpărături în România urmând să fie stabilită anual de către Institutul Național de Statistică și adoptată de președintele aceluiași institut. În urmă cu un an, calculul actualizat al valorii minime a coșului de consum în România a fost estimat la suma de 6.954 lei pe lună. Ține cont și că e diferit pentru persoane singure și familii cu mai mulți copii.
Este de precizat că această valoare are rol orientativ în stabilirea salariului minim pe economie și nu influențează în mod direct veniturile încasate de cetățenii români.