11 oct. 2020 | 15:55

Lovitură pentru Huawei: decizia care le-ar putea închide ușa în nas în Europa

ACTUALITATE
Lovitură pentru Huawei: decizia care le-ar putea închide ușa în nas în Europa

Huawei se luptă pentru a convinge autoritățile europene că-n spatele echipamentelor pe care le furnizează nu sunt tehnici de spionaj, așa cum acuză SUA. Numai că, pentru moment, nu prea-i iese.

Huawei caută să profite la maximum în Europa de pe urma 5G. Dar nu poate scăpa așa ușor de suspiciunea că ar spiona, de fapt, prin intermediul echipamentelor sale în favoarea Guvernului de la Beijing. Deocamdată, la nivel european nu există o decizie unitară dacă chinezii să fie sau nu acceptați la dezvoltarea noilor rețele 5G.

Dar decizii se iau în mod individual de fiecare țară. Marea Britanie, spre exemplu, ar putea determina multe state europene să refuze Huawei. Asta după ce Comisia de Apărare din Parlamentul britanic a spus că are dovezi că Huawei acţionează în complicitate cu statul chine.

Planurile Huawei în Europa, sub semnul întrebării

Parlamentarii britanici care fac parte din Comisia de Apărare susțin că au dovezi clare că gigantul chinez acţionează în complicitate cu Guvernul comunist de la Beijing şi că Marea Britanie ar putea fi nevoită să elimine toate echipamentele Huawei din reţelele sale mai devreme decât era plănuit. Dacă acest lucru, atunci chiar e o lovitură pentru chinezi, din moment ce Marea Britanie e una dintre marile piețe europene în care Huawei activează.

Anunțul vine după ce premierul britanic Boris Johnson ceruse oricum ca echipamentele Huawei să fie scoase până la sfârşitul lui 2027 din reţeaua 5G care se dezvoltă în prezent.

„Occidentul trebuie să se unească urgent pentru a propune o contragreutate la dominaţia tech a Chinei. Nu trebuie să ne predăm securitatea naţională de dragul unei dezvoltări tehnologie pe termen scurt””, a precizat Tobias Ellwood, preşedintele Comisiei de Apărare.

Presa britanică remarcă faptul că, deocamdată, nu s-a intrat în detalii în legătură cu aceste dovezi. Dar dacă ele există și se vor dovedi cu adevărat dăunătoare pentru chinezi, atunci Huawei are mari probleme.

Compania neagă, ca de obicei, aceste acuzații. Chinezii au transmis că raportul parlamentarilor britanici este lipsit de credibilitate.

„Se bazează mai mult pe opinii decât pe fapte. Suntem siguri că oamenii vor vedea dincolo de aceste acuzaţii de complicitate fără fundament şi îşi vor aminti în schimb ce a oferit Huawei Marii Britanii în ultimii 20 de ani”, a declarat un purtătorul de cuvânt al gigantului chinez.

De precizat că și România trebuie să se decidă dacă va lucra sau nu cu Huawei. Licitația pentru 5G e programată anul acesta, dar la mijloc e și un memorandum semnat între București și Washington. Nu se scrie negru pe alb că chinezii ar trebui excluși, dar asta se subînțelege.