Lovitura dureroasă pentru Tesla: cât de prost e pilotul automat, conform experților

Lovitura dureroasă pentru Tesla: cât de prost e pilotul automat, conform experților

Consumer Reports a publicat cel mai recent clasament în ceea ce privește tehnologia de pilot automat de pe autoturismele moderne. Tesla nu arată bine.

Autopilot este tehnologia de asistență la drum și pilot automat pe care o găsești pe orice autoturism Tesla. De-a lungul anilor, a fost foarte lăudată pentru modul în care face mai ușoară viața șoferilor. În același timp însă, au existat și câteva accidente în care mecanismul cu pricina a jucat un rol mai mult sau mai puțin important.

Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că cei de la Consumer Reports au plasat pe primul loc în acest domeniu tehnologia celor de la General Motors pentru pilot automat și inteligență artificială. Ca referință, General Motors este compania care are în portofoliu brandului precum Chevrolet, GMC, Cadillac, Pontiac, Hummer, Saturn  sau SAAB.

Super Cruise sau Super Croazieră este numele pe care cei de la GM l-au asociat propriului sistem de pilot automat, iar în topul Consumer Reports a înregistrat 69 de puncte. Testele au fost efectuate pe un Cadillac CT6. De partea cealaltă a baricadei, Tesla a obținut doar 57 de puncte în aceleași teste.

Un avantaj major deținut de GM este derivat din faptul că în noul Cadillac este o cameră infraroșu care se asigură că ochii tăi sunt concentrați pe drum. Chiar dacă îți face viața mai ușoară la drum lung, Super Cruise nu te lasă să stai pe telefon sau să te ocupi de altceva, cât ești la volan. Pentru a te notifica de faptul că trebuie să stai cu ochii în parbriz primești o serie de notificări, din ce în ce mai agresive.

Autopilot de la Tesla are doar niște senzori în volan pentru a se asigura că ții mâinile pe el, dar acest detaliu nu implică sub nicio formă că ești și atent la drum.

În plus, Super Cruise face o treabă mai bună în a notifica șoferii când urmează să se dezactiveze automat. Există notificări vizuale destul de agresive pentru a te forța să preiei controlul mașinii. La Tesla, ai parte fie de o notificare discretă pe bord, fie de un semnal audio agresiv. Din păcate, au existat situații deloc plăcute în care pilotul automat s-a dezactivat brusc.

În ceea ce privește ceilalți participanți la test, Ford Co-Pilot 360 are 52 de puncte, Audi – 48 de puncte, Mercedes – 46 de puncte și BMW – 44 de puncte. Pe ultimul loc în top se află Volvo cu doar 41 de puncte.

Citește și: