26 iun. 2020 | 16:01

Lovitura de grație primită de Raiffeisen Bank. Nedreptatea făcută pentru clienții băncii

BANI
Lovitura de grație primită de Raiffeisen Bank. Nedreptatea făcută pentru clienții băncii

Din când în când, băncile sunt acuzate de practicile comerciale incorecte. Sau, pe românește spus, pentru că-și înșală clienții, la vedere sau nu. Raiffeisen Bank a fost amendată fix pentru așa ceva, iar instanța i-a dat acum lovitura de grație.

Problemele Raiffeisen au începută după ce banca a fost amendată de Protecția Consumatorului. ANPC a decis să sancționeze instituția bancară din cauza unor practici comerciale incorecte, sesizate de clienți.

E vorba, mai exact, de creditele în franci elvețieni pe care Raiffeisen Bank le-a acordat înainte de criza din 2009 și pe care le-ar fi majorat ulterior în mod discreționar. Mai mult, costurile ar fi fost umflate premeditat și fără informarea consumatorilor. Acea amendă a fost contestată de bancă.

Numai că judecătorii au respins definitiv acțiunea băncii și au dat câștig de cauză ANPC.

Lovitura de grație primită de Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a pierdut atât în faza de fond, cât și în cea de recurs contestația privind procesul verbal emis de ANPC în octombrie 2017, data la care a primit amenda în valoare de 50.000 de lei. Raiffeisen a fost sancționată pentru încălcarea Legii 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte.

Potrivit ANPC, Raiffeisen a acordat împrumuturi persoanelor fizice cărora le-au majorat ratele la scurt timp. Deși banca avea un calendar intern privind creșterea dobânzilor, acesta nu a fost comunicat clienților la momentul semnării contractelor. Totodată, creșterea dobânzilor nu s-a făcut după un calcul transparent, ci după decizia discreționară a conducerii băncii.

Chiar documentele interne ale băncii arată că instituția ar fi trebuit să emită scrisori către debitorii cu credite în franci elvețieni în cazul unei devalorizări a cursului de peste 15% în care să-i invite la o conversie în lei sau euro a împrumuturilor, lucru care nu s-a mai întâmplat, în cele din urmă. Francul a crescut de mai bine de două ori în valoare după declanșarea crizei financiare și economice din 2008-2009.

ANPC a cerut și recalcurea respectivelor dobânzi, dar acel proces încă se mai judecă și nu există deocamdată o decizie definitivă. Verdictul urmează să fie dat de ÎCCJ undeva în 2021.