25 mai 2020 | 10:25

Lista neagră a aeroporturilor, realizată de Uniunea Europeană: țările pe care trebuie să le eviți în vacanță

ACTUALITATE
Lista neagră a aeroporturilor, realizată de Uniunea Europeană: țările pe care trebuie să le eviți în vacanță

În cazul în care te încăpățânezi să ieși din România în acest an în scop de vacanță, Uniunea Europeană a creat și va actualiza constant o listă neagră cu aeroporturile pe care să le eviți.

Luând în calcul riscul ridicat de transmitere a coronavirusului în anumite teritorii din lume, UE a publicat o listă cu 34 de țări care formează o listă neagră. Necesitatea acesteia și actualizarea ei în permanență vine de la faptul că tot mai multe țări au relaxat restricțiile de circulație și insistă pe repornirea turismului și reluarea zborurilor. Acest fenomen se petrece atât în interiorul Uniunii Europene, dar și în afara ei.

Grecia, de exemplu, va permite în curând intrarea turiștilor pe plajele lor, dar nu te obligă să faci vreun test de coronavirus la intrare în țară. Chiar și așa, va limita traficul prin aeroporturile sale la persoane din doar 19 țări, printre care și România. 

Planul Secretariatului General pentru Protecţia Civilă prevede o serie de protocoale pentru zboruri şi turism, precum şi manuale speciale pentru clasificarea ţărilor pe baza numărului de cazuri şi de decese. Pe baza datelor epidemiologice, ţările vor fi caracterizate ca fiind „roșii”, „portocalii”, „verzi” și „galbene”.

Revenind însă la lista neagră a UE, cu aeroporturile pe care ar fi bine să le eviți, aceasta a fost publicată vineri de către Agenția Europeană pentru Siguranța Aviație, un organism oficial al Uniunii Europene. Lista include 34 de aeroporturi cu un risc sporit de transmitere a infecțiilor cu Covid-19. Lista, care va fi actualizată regulat şi va constitui un ghid pentru zboruri și turism, a fost creată pe baza datelor științifice ale OMS, ECDC și alte instituţii din domeniul sănătăţii. În ceea ce privește țările europene incluse pe listă, vorbim de Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie.

Mult mai multe țări sunt incluse însă pe listă din afara UE. Lista include Brazilia, Republica Dominicană, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Japonia, India, Indonezia, Iran, Ecuador, Canada, Qatar, Columbia, Kuweit, Belarus, Mexic, Bangladesh, Ucraina, Pakistan, Peru, Rusia, Arabia Saudită, Singapore, Turcia, Chile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele